bokomslag Anteckningar om Feelings Are Facts
Konst & kultur

Anteckningar om Feelings Are Facts

Ebba Bohlin Monica Aasprong

Häftad

129:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 68 sidor
  • 2023
Feelings Are Facts är två skulpturer beställda av Uppsala kommun i samband med utbyggnaden av Studenternas arena, som ligger centralt i staden invid Fyrisån och Stadsträdgården. De skapades av konstnären Ebba Bohlin 2020-2021. Här utforskar hon förhållandet mellan människa och plats, dess materialitet och skala, men också vad platsen avslöjar om sig själv utan att veta om det.

Uppsala är idag Sveriges fjärde största stad och har en historia som är sammanflätad av de tre: den politiska, den kyrkliga och den akademiska makten. Upplysningstiden i Sverige har lämnat sina tydliga spår, och även identiteten som universitetsstad. Hur har det yttrat sig fysiskt i staden och i synen på kropparna som rört sig där? Här finns historia både från anatomiska studier i Gustavianum, ridderlig idrott, Linggymnastik och skallmätning på Rasbiologiska institutet. Titeln Feelings Are Facts kommer från koreografen Yvonne Rainers självbiografi. Framför allt hennes verk Trio A har funnits som en klangbotten under hela skissarbetet för skulpturerna.

Ebba Bohlin är född 1976 i Stockholm; hon bor och arbetar i Stockholm och på Öland. Hon är utbildad på Konstfack med en kandidatexamen i keramik och glas, och en magisterexamen i konst 2008. Hon tog examen från postmasterkursen Materialities vid Kungl. Konsthögskolan 2021. Hennes verk har visats i Sverige (Artipelag, Liljevalchs konsthall, Bonniers konsthall, Thielska galleriet), Norge (Akershus kunstsenter, F15 i Moss, Galleri Entré) och Finland (Kiasma och Galleri Sinne) bland andra platser. Bland betydande offentliga arbeten är Spridningsvägar vid Tomtebodaterminalen (2022), Konkret transcendens i Sundbyberg (2012), och Brunkebergs minne på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm (2020).
  • Författare: Ebba Bohlin, Monica Aasprong
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789198784428
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 68
  • Utgivningsdatum: 2023-08-10
  • Förlag: Praun & Guermouche