Klassisk rebell av Linda Lampenius

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Klassisk rebell" av Linda Lampenius. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Ingemar Dolk - Betyg 4+/5

Lindas ”biljett” till de världsvida äventyren blir naturligtvis violinen, men den snor också in henne i godtrogna och slaviska avtal som nästan knäcker henne.

Hon har dock stor nytta av övandet med bröderna Szilvays i unga år. Deras krav och stränghet ger Linda ”krafter av stål”, när de senare i livet behövs som bäst.

Tvära kast mellan kärlek, jobb och intressanta människor får mig att ivrigt läsa vidare i Lampenius intensiva liv. Ständigt resande, träningar på gym och ”ren kost” täcker stor del av dagsschemat.

Hennes förmåga att tolka människors ”kroppsspråk”, såsom blickar, ansiktsuttryck etc. är slående. Linda berättar mycket utlämnande, självkritiskt och mestadels känslosamt.

 Bara att läsa TACK-listan till den här boken gör att jag gråter inombords. Vika fina människor hon har mött!

Lindas biografi har verkligen berört mig djupt!

Sofia Stark - Betyg 5/5

Klassik rebell är en fascinerande bok!

Linda Lampenius låter oss följa med på hennes otroliga livshändelser och snabbt kommer insikten att hennes liv är långt ifrån en vanlig vardag. Jag blir gripen av boken och förundras över att hon redan som tonåring har upplevt mer än de flesta gör på en hel livstid, tack vare den klassiska musiken som leder henne till annorlunda och spännande äventyr. Samtidigt gör det ont i mig att hon tidigt i livet får stå ut med så mycket smärta och hemska situationer, både i hennes familj och det hon utsätts för i hennes musikaliska karriär.

I boken beskrivs resor till otaliga platser och länder, hon träffar många kända personer och hamnar i både oväntade och kniviga situationer. Hennes exotiska liv har inte bara härliga stunder utan en stor baksida med bland annat höga prestationskrav och kontrollbehov som leder till ätstörningar samtidigt som hon får hantera mammans missbruk. Att Linda är så öppen och berättar om allt gör boken intressant att läsa.  

Det är ett högt tempo genom hela boken och jag rekommenderar att läsa denna spännande självbiografi. Ett extra plus är de bilder som finns i mitten av boken.

Julia Simon - Betyg 3/5

I En klassisk rebell  får läsaren följa Linda Lampenius från hennes barndom under sjuttiotalet till och med idag. Självbiografin består av korta kapitel som något fragmentariskt bygger upp ett lapptäcke av minnen. Man förstår att de otroliga prestationer som beskrivs är resultatet av minutiös självkontroll och ohälsosamma uppoffringar, en trevande feministisk glöd slåss hela tiden mot en önskan om att vara perfekt i alla avseenden. Berättelserna kantas av kända namn där läsaren, ofta bokstavligen, får följa med bakom kulisserna i musik- och nöjesbranschen. Och kändisskapets baksida är inte vacker. 

Visst är det spännande att ta del av Lampenius kärlek till musiken och hur den öppnar oväntade dörrar både i Finland och utomlands. Det är också imponerande att läsa om författarens passion och driv, men något jag saknar är mer komplexa personporträtt och även om det finns exempel på utlämnande skildringar av barndom och destruktiva förhållanden snålas det lite på ett känslomässigt djup. Kanske är självkontrollen alltjämt närvarande. 

Ramona Heyne - Betyg 4/5

Vilken modig berättelse! En bok som berör, som behövs och som ligger helt i tiden.

Linda Lampenius berättar i sin bok om sitt mångsidiga liv i offentligheten och om det privata, hemliga. Jag tycker att det är en stark berättelse, som berör och som många kommer att känna igen sig i, inte minst kvinnor som du och jag, som har ett helt vanlig liv. I boken berörs många viktiga ämnen som verkligen behöver lyftas och pratas mer om och därmed bryta den tystnadskulturen som finns i vårt samhälle. Exempel på det är alkohol- och medikamentmissbruk, ätstörningar, våld i nära relationer, en nedlåtande kvinnosyn (kvinnor som objekt), maktmissbruk – för att nämna de viktigaste som Linda kommer in på genom sin livs berättelse.

Lindas berättelse börjar vid hennes barndom och vi följer hennes liv kronologiskt fram till nu. De första två tredjedelar ägnar hon åt att beskriva de olika stationer i sin karriär, som redan börjar i tidig ålder, de utmaningar och val hon stod inför, allt hon upplevt och lyckats med inom musiken, och när hon kraschlandat gång på gång, både privat i sina relationer och i jobbet. Samtidigt beskriver hon de många andra liv hon har provat på, både inom musikbranschen, internationellt och i Norden, i tv- och modellbranschen. Hon berättar på ett relativt objektivt sätt, och jag tänker att det återspeglar hur hon stålsatte sig redan som barn och lärde sig att inte visa sina känslor, att alltid (låtsas) vara stark och ha kontroll. Det är många kändisar och personer hon nämnar i boken, vilket gör det stundtals svårt för mig att hänga med. Men i sista tredjedelen går Linda över till ett mer känslofärgat språk, när hon skriver om sin sjukdom, vägen ur sjukdomen, sin privata lyckoresa och vägen tillbaka till mer fokus på den klassiska musiken.

Sammanfattningsvis en viktig och modig berättelse, som jag varmt kan rekommendera alla som vill läsa om en stark och modig kvinna.

Maria Henricson - Betyg 4/5

Ett liv som konstnär och violinist. Klassiska konserter världen över redan i unga år, glitter, glamour, kändisar, Hollywood, filminspelningar och modelljobb var den officiella bilden, framsidan. Att vid 11 års ålder få lära sig att inte gråta, bära på ett själsligt mörker, ensamhet, kontrollbehov över träning och kost, utsatthet och den ständiga oron för mamma i Finland, var en del av Lindas verklighet, baksidan. När jag till sist läser epilogen förundras jag över hur Linda stod upp, kämpade och kom ur det som en klassisk rebell.