bokomslag Stridens skönhet och sorg 1916 : första världskrigets tredje år i 106 korta kapitel
Historia

Stridens skönhet och sorg 1916 : första världskrigets tredje år i 106 korta kapitel

Peter Englund

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Tillfälligt slut online – klicka på "Bevaka" för att få ett mejl så fort varan går att köpa igen.

Andra format:

  • 379 sidor
  • 2015
"Sveriges i särklass mest läsvärde historiker - ja, som en av våra bästa berättare överhuvudtaget. Boken är ett verkligt stordåd ... en äkta bladvändare."
Expressen

"Med skärpa, stringens och pregnans gestaltas här såväl skönhet som sorg"
Norrköpings Tidningar

"Stor historia tecknad på mikronivå ... fascinerande läsning om Europas urkatastrof och en utmärkt tankeställare."
Svenska Dagbladet

"Så här ser kriget ut i ögonhöjd ... Stridens skönhet och sorg har befriat Peter Englunds skrivande."
Upsala Nya TidningDet tredje bandet i Peter Englunds serie om första världskriget, berättad utifrån en mosaik av samtida dagboksanteckningar, skildrar de blodiga storoffensivernasår - 1916. Efter 1914 års glädjeyra och 1915 års dödläge visade 1916 en gång för alla den mänskliga katastrof, det totala krig, som konflikten hade urartat i. Vid slagfält som Somme och Verdun offrade hundratusentals soldater sina liv för några ynka meters framflyttning av frontlinjen. De dagböcker som Englund väver sin skildring utifrån vittnar i ständigt ökande grad om skräckupplevelserna i skyttegravar och sjukhus. Vid årets slut räknade såväl ententen som centralmakterna en miljon dödade, sårade eller saknade - och detta utan att ett genombrott kunde skönjas.

Peter Englund är filosofie doktor och docent i historia. Han var professor vid Dramatiska Institutet 2001-2006. Han är sedan 2002 ledamot av Svenska Akademien och var 2009-2015 dess ständiga sekreterare. Hans böcker är utgivna i ett tjugotal länder och han har erhållit en rad priser, bland annat Augustpriset 1993 och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2002.

Följ arbetet med bokserien och läs nyskrivna texter på Peter Englunds blogg Stridens skönhet och sorg. www.stridensskönhetochsorg.se

"Med tredje delen i mastodontverket om hur första världskriget faktiskt var för dem som genomlevde det tar han plats som Sveriges i särklass mest läsvärde historiker - ja, som en av våra bästa berättare överhuvudtaget ... Sinnet för fysiska detaljer, näsan för demaskerande statistik, känsligheten för dofter och röstlägen, förmågan att låta läsaren själv erfara den hisnande kontrasten mellan ett ångande augustiregn och massdöden mitt i denna blöta grönska - allt återfinns i Stridens skönhet och sorg. Boken är ett verkligt stordåd. Plötsligt framträder kriget i tre dimensioner, i färg: i kött och blod. Ondskan bor inte i människorna som sugs in, utan i maskineriet som sådant. I generalstabernas fyrkantiga planer. I den hänryckta grymhet som bara kan väckas till liv av segerdrömmars feberrus ... Mycket hade jag väntat mig av detta monumentalbygge, men inte att det skulle bli en äkta bladvändare. Märkligt nog blir Englund heller aldrig mekaniskt upprepande eller seg. Det är ytterst få historiker förunnat att kunna ge varje nytt kapitel en egen rytm och mening, men här växlar ideligen greppen och läsaren tvingas i samma takt till nya omprövningar. Så ska det göras. Det är syftet med all historia och hjärtat i sann berättarkonst.


Thomas Engström, Expressen

"... om trovärdigheten tillika återgivandets briljans behöver icke tvivlas - Englund är en boren historiekrönikör av klassiskt snitt. Med skärpa, stringens och pregnans gestaltas här såväl skönhet som sorg, det förra dock mer sällan än det mera påtagligt senare ... I Englunds tappning, gestaltad i den enskildes bloss, blir kriget alltmer obegripligt, omotiverat och obilligt; som ett oväder ingen kan påverka. Den 23-årige italienske bergsjägaren Paolo Manelli skriver: 'Detta är kriget. Inte risken att dö - utan känslan av att vara en marionett i händerna på en okänd dockmästare'. Den känslan blir högst påtaglig i Englunds mikrokosmiska historieskrivning."
Ola Gustafsson, Norrköpings Tidningar

"Peter Englund har själv beskrivit sin bokserie om första världskriget som s
  • Författare: Peter Englund
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789127140547
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 379
  • Utgivningsdatum: 2015-11-07
  • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur