Läsborgarmärket!

– Samla alla tre färger

Minns du den svindlande känslan när du lärde dig läsa? Svarta krumelurer som plötsligt får mening och blir ett expanderande universum. Läsborgarmärket lanserades hösten 2011 och är tänkt som inspiration och uppmuntran för den som just knäckt läskoden och kämpar för att få flyt i läsningen.

Egentligen är det otroligt att vi kan lära oss läsa, enligt forskarna. Talet är givet människan, men skriften måste vi tillägna oss genom oerhört komplicerade processer, som den mänskliga hjärnan egentligen inte är byggd för. Klart man är värd medalj, när man har lyckats med den bedriften! 

Så här går det till

  1. Skriv ut, eller hämta ett läskort i din närmaste Akademibokhandeln.
  2. Välj böcker som passar ditt barns läsnivå.
  3. Efter fem lästa böcker belönas barnet med det vita Läsborgarmärket, som hämtas gratis i någon av Akademibokhandelns butiker.
  4. Fortsätt läsa och samla alla tre färger! 

Att ta Läsborgarmärket är kostnadsfritt och ej förbundet med köpkrav från Akademibokhandeln. Vi vill dock att barnet själv besöker en av våra butiker för att hämta sitt märke.

Läsborgarmärket policy

Mira, 9 år, har tagit Läsborgarmärket

– I början stakade jag mig, men nu går det bättre. Det blir roligare att läsa ju bättre man blir, berättar Mira, 9 år.

Mira lärde sig läsa när hon var sex år. Den stora favoriten är Harry Potter – hon har läst alla sju böckerna.
– Jag gillar böcker som är småläskiga och spännande.

– Jag tycker att Läsborgarmärket är bra för man blir peppad att läsa, och så upptäcker man att man blir mer intresserad av det.  

Det blir roligare att läsa ju bättre man blir

Hur fick du veta att Läsborgarmärket fanns?
– Jag har sett det på någon bokhandel och så har fröknarna pratat om det i skolan.  

Är det viktigt att vara bra på att läsa?
– Ja, man behöver kunna läsa för framtiden. Annars är det väldigt svårt att ens skaffa jobb. Till exempel så letar vi hus och då behöver man kunna läsa beskrivningarna. Om man inte förstår orden är det lätt att man bara tar något som man inte vill ha. Dessutom är det kul att läsa.  

Var brukar du vara när du läser?
– I mammas och pappas säng, jag vill inte vara själv om det är läskigt. Eller i badkaret, säger Mira.  

Blir inte boken blöt då?
– Inte om man har rätt teknik.

Miras mamma berättar

– Mira och hennes lillasyster hörde talas om Läsborgarmärket i skolan och tyckte det verkade roligt. De ville ta det spontant, berättar Miras mamma Eva.

Vad tycker du om Läsborgarmärket?
– Allt som främjar barns läsning är positivt – och Läsborgarmärket kan peppa barn att nå målet att ta märkena, men det kräver engagerade föräldrar som stöttar sina barn, säger Eva.

Har du några tips på hur man kan uppmuntra sina barn att läsa mer?
– Vi har alltid läst högt för Mira och det tycker hon fortfarande är roligt. Vi har uppmuntrat henne att läsa själv, men inte forcerat fram det. Intresset att läsa har fått komma naturligt.

Hur väljer ni vilka böcker ni ska läsa?
– Man vill dela med sig av upplevelserna man själv hade när man var barn, så därför blir det en del Astrid Lindgren. Sen snappar man upp saker, får tips av vänner och läser om böcker som man tror kan vara intressanta. Mira har haft en lång Harry Potter-period och har velat läsa mer och mer.