bokomslag Ha förtroende till solen : berättelsen om kvinnorna på Agnhammar
Historia

Ha förtroende till solen : berättelsen om kvinnorna på Agnhammar

Beata Arnborg

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 224 sidor
  • 2023
En värmländsk Downton Abbey

Ha förtroende till solen är en historisk skildring av vardag och fest i den värmländska herrgården Agnhammar under 1800-1900-tal. Boken följer de många kvinnorna som hade sitt hem här.

Berättelsen om Agnhammars kvinnor är fylld av glädje, dramatik, upptåg och sorg. Marie Louise Matton, bokens huvudperson, var en av fyra döttrar som växte upp på Agnhammar. Här lade familjen grunden till sin livsfilosofi som hyllade kunskap, kultur och generositet. Familjens begåvade döttrar var omskrivna i dåtidens press. Den yngsta, pianisten Marie Louise, övertog gården tillsammans med sin man. Tillsammans fick de sex barn varav fem döttrar. De förvaltade arvet framgångsrikt. Marie Louise, familjens humanistiska matriark, blev en känd företrädare för den värmländska herrgårdstraditionen.

Författarens mor var den sista att födas i herrgården. När hon åldrades sörjde hon att hennes liv och det gamla hemmet båda färdades mot slutet. Herrgårdsbyggnaden revs år 2009, men den entusiasm, fantasi och klokskap som en gång rymdes i det ståtliga huset har bevarats, inte minst i de hundratals brev och fotografier som berättelsen om livet på Agnhammar bygger på.

 

Beata Arnborg är författare och har en bakgrund som kulturjournalist, bland annat i Svenska Dagbladet. Hon har skrivit hyllade biografier över Barbro Alving, Kerstin Thorvall och Zarah Leander. För sitt personhistoriska arbete har hon tilldelats priser av såväl Svenska Akademien som Samfundet de Nio.

 

"Beata Arnborg fyller historien om sin släkts herrgård med sorlande kvinnoröster, pianospel och fras av långa kjolar."

Gunilla Kindberg, nyhetsmagasinet Fokus nr 35

 

"Hon lyckas fylla historiska fakta med liv, ljus och scener så det blir en fin berättelse om kvinnoliv och om Sverige med många fotografier."

Kerstin Särneö, bokredaktör M Magasin
  • Författare: Beata Arnborg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789189021815
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 224
  • Utgivningsdatum: 2023-04-25
  • Förlag: Votum Förlag