Memoarer & biografier

Blir du ledsen om jag dör?

Nicolas Lunabba

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

Andra format:

  • 296 sidor
  • 2022
Nicolas är en hjälte för att han såg ett stort samhällsproblem och engagerade sig för att skapa en lösning. Som verksamhetsledare för Helamalmö har han hjälpt tusentals unga i utanförskap till en tryggare framtid.

Juryns motivering när Lunabba utsågs till Årets medmänniska 2022... Lunabba briljerar. (...)
Det finns en poetisk rytm i Lunabbas språk, han undviker klichéer och låter vreden kväva sentimentaliteten. Resultatet blir en episk anklagelseakt, en skoningslös skildring av Sveriges svek och - framför allt - början på ett spännande författarskap.

Vi LäserDet är ett nytt klassamhälle han skildrar, rasifierat och mer gettofierat, men i sina grundvillkor förbluffande likt det gamla. (.) Det är starkt och tankeväckande, rörande och inte sällan komiskt.. ett intrikat och intensivt kammarspel av speglingar, utbyten och förvandlingar.


Dagens NyheterNicolas Lunabba har ett språk som aldrig försöker söka efter effekter och hans reflektioner forsar och flödar fram (...). Blir du ledsen om jag dör? får mig att tänka på Evin Ahmands urfina debut En dag ska jag bygga ett slott av pengar och på Johannes Anyurus författarskap. Nicolas Lunabba har så mycket att berätta. Han måste fortsätta med det.
Expressen

För att förstå skjutningarna måste man undersöka barnens villkor: fattigdomen, rasismen, skolan. Det gör Nicolas Lunabba i en välartikulerad anklagelse mot Sverige.Alla behöver läsa Nicolas Lunabbas "Blir du ledsen om jag dör?" Alla. I synnerhet efter en valrörelse där man pratat på autopilot om unga män som skjuter skarpt i fattiga stadsdelar. I hans bok blir nämligen allt äntligen på riktigt.


SydsvenskanJag tycker synd om de författare som släpper böcker samtidigt som Nicolas Lunabba. För nu kommer det att handla om "Blir du ledsen om jag dör?".

AftonbladetBlir du ledsen om jag dör? har redan hunnit bli en av höstens mest uppmärksammade böcker. Inte undra på, då det är något av det viktigaste och finaste du kan läsa just nu.
Barometern

Det är en imponerande läsning och man blir förstummad att någon vågar gå ut så totalt ärligt utan några skyddsglasögon.

Fagersta-Posten...en uppriktig skildring av vad det innebär att ta sig an någon annans barn, hur det är att på riktigt bli sedd av någon annan, men kanske främst ett brännande angeläget dokument över unga människor på skuggsidan.

Norrländska SocialdemokratenEn av årets viktigaste böcker! En ovanligt välskriven, men framför allt berörande memoarbok (...). Här är orden på allvar. Så läs - istället för att höra politiker röstfiska.Malmöbon Nicolas Lunabbas självbiografiska berättelse om hur bråkige Elijah flyttar in hos honom år välskriven, rörande och otroligt viktig.


Norra Skånes TidningarVad innebär det att ta sig an någon annans barn? I ett område där överlevnad inte är en självklarhet, där barn mördar och mördas?Nicolas arbetar med utsatta barn och är van att fånga upp dem, få dem att lita på honom. Men han har hamnat i ett svårt läge. En av ungarna från basketen, en charmig men bråkig pojke, har bitit sig fast, krupit under huden på honom. Och nu har Nicolas mot sin vilja låtit pojken flytta in hos sig. Ett beslut som ska komma att förändra allt för dem båda.

Det här är berättelsen om två människor, deras möte och en skildring av den enorma kraften i att bli sedd av en annan. En berättelse om sorg, hopp och förvandling.

Det är också en berättelse om Sverige. Ett land där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder. I det kaos som omger Nicolas och Elijah är hotet om våld och död ständigt närvarande och insats
  • Författare: Nicolas Lunabba
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789127177352
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 296
  • Utgivningsdatum: 2022-08-19
  • Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur