bokomslag Barnkonventionen i socialtjänsten
Samhälle & debatt

Barnkonventionen i socialtjänsten

Åsa Ekman Ann Rask Samuelsson

Häftad

559:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 3-7 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 205 sidor
  • 2021
Barnkonventionen gör inte automatiskt att barns situation förändras. Det är upp till oss vuxna. Denna viktiga bok ger vägledning i hur barnens lagliga rättigheter kan omsättas i praktiken.

Förändringen som barnkonventionen kan, och ska, innebära förverkligas genom oss vuxna. För att tillgodose barnets rättigheter behöver alla som arbetar inom socialtjänsten, i kontakterna med barnen och deras anhöriga, alltid utgå från ett barnrättsperspektiv. Det baseras på rättigheterna, barnets eget perspektiv och vårt vuxna barnperspektiv. Alla som möter, arbetar med, skriver om och beslutar i frågor som rör barn behöver bidra till förändring i synen på barn och unga. Utan en förändrad barnsyn kommer inte barn och unga att kunna använda sig av sina rättigheter.

Boken ger kunskap om barnets specifika rättigheter, om vilka krav rättigheterna ställer på offentliga aktörer och hur du går till väga för att leva upp till konventionens krav; hur kan barnens lagliga rättigheter omsättas i praktiken inom socialtjänsten. Du får stöd i konsten att gå från ord till handling i vad lagen faktiskt kan leda till, och som också gör skillnad för barnen.

Åsa Ekman har närmare 20 års erfarenhet av arbete med FN:s konvention om barnets rättigheter. Hon har varit ungdomssamordnare, demokratiutvecklare, barnstrateg och är idag författare och konsult och hjälper organisationer i det strategiska och operativa barnrättsarbetet. Åsa Ekman har varit styrelseledamot i Rädda Barnens riksförbund, sitter idag i styrelsen för Bris och är initiativtagare till och driver podden Barnrättssnack.

Ann Rask Samuelsson har en juristexamen med inriktning mot mänskliga rättigheter och internationell rätt. Med erfarenhet av arbete från flera delar av rättsväsendet arbetar hon idag som domare, med särskild kompetens och engagemang inom barnrätt, migrationsrätt och sociala trygghetssystemen. Under flera år har Ann Rask Samuelsson varit ledamot och vice ordförande i styrelsen för Bris.
  • Författare: Åsa Ekman, Ann Rask Samuelsson
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789177412380
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 205
  • Utgivningsdatum: 2021-08-18
  • Förlag: Gothia Kompetens AB