Tips på hur du får barnen att vilja läsa

– Johan Anderblads bästa tips för läslust

Hur får man barn att vilja läsa? Johan Anderblad är barnboksförfattare och före detta Bolibompa-programledare, med stenkoll på hur man skapar läsglädje. Här hittar du Johans nio bästa tips på hur du väcker läslust hos barn. Missa inte heller hans populära barnböcker om Bojan.

Foto: Ulrica Zwenger
 

Hur motiverar man barn att läsa?

Genom att läsa själv. Och prata om böckerna. Och därigenom visa att läsning är viktigt och roligt och något man prioriterar. Läsning är ju inget undantag från den gyllene regeln, tvärtom: ”Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör”.

 

Hur hittar man rätt bok till rätt barn?

Det är den största utmaningen. Inte för att det är svårt, utan för att det kräver envishet och uthållighet. Och tålamod. Och det kanske inte är en stressad förälders främsta tillgång. Men kämpa på! Det finns oändligt med litteratur för barn och unga där ute. Gå till bibblan och prata med bibliotekarierna, gå till bokhandeln, prata med andra på nätet, kolla in boktips på Instagram. Att uppmanas att läsa en bok man inte gillar gör ingen glad. Börja med att ringa in intresset. Men det räcker inte. Det finns så många olika saker som gör att man fastnar för en bok eller bokserie. Miljöer, karaktärer, sättet att berätta, tonen, språket. Det finns ingen genväg. Man måste prova sig fram. Gång på gång. Till sist hittar man rätt bok till rätt person, och det är nyckeln till allt.

 

Hur gör man barns läsning extra spännande och lustfylld?

Allt handlar igen om att hitta rätt bok. På rätt nivå. Och med rätt ton. Spänningen och lusten finns i litteraturen själv.

 

Hur hjälper man barn att knäcka läskoden?

Det vet pedagogerna. Lämna det till dem. Ta stöd och hjälp av dem. Men ditt jobb som förälder är att sprida läslust där hemma så att läsningen inte stannar i skolan utan följer med hem och utvecklas där.

 

Är allt tillåtet när det gäller att locka barn till böckernas värld?

Barn är precis som vi vuxna olika. De lockas av olika saker. En del vill läsa av lust. Andra gillar tävling och prestation. Och belöning.  ”Titta jag har läst så här många sidor idag!” Anpassa efter barnet. Och ta hjälp av roliga och uppmuntrande saker som till exempel läsbingo.

 

Har du några boktips till våra unga läsare?

Underbara böcker för de som behöver bildstöd för att komma igång att läsa är till exempel serien Hokus pokus av Fabian Göransson. Galet roliga äventyr med mycket bilder och serietidningsestetik. Och så är jag förtjust i Linn Åslunds böcker om Flora Wolf, coola äventyr i steampunk-miljö. Båda för 6–9 år.

 

Har du något favoritcitat från dina böcker?

I böckerna om Dusty, motorkrim för 9–12 år, så har huvudpersonen ett mantra som han använder när han fastnat i jobbiga tankar och inte får något gjort. Det är något jag själv använder mig av ibland: ”Inte tänka, bara göra”.

 

Vilken bok skulle du rädda hemma om det började brinna?

Haha, det skulle nog bli mina egna! Även om det skulle bli en rejäl trave nu med både böcker om Bojan, Dusty och Flax!