Kurragömma av Søren Sveistrup
– Förhandsläsarna har tyckt till! Betyg: 4/5
För några veckor sedan utsågs medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Kurragömma" av Søren Sveistrup. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.
Abigail 4/5
Kurragömma är en obehagligt spännande thriller där barndomens lekar förvandlas till en mardröm. Som fristående uppföljare till Kastanjemannen följer vi Thulin och Hess, vars relation utvecklas både på jobbet och privat. Thulin, en skicklig polis och ensamstående mamma, är en stark karaktär, men självklart behövs också den tystlåtne manlige outsidern för att fallet ska lösas. Berättelsen är både gripande och otäck, och skildrar utsatthet på ett sätt som fastnar kvar hos läsaren. Tempot går upp och ner, och ibland ville jag skynda förbi långa miljöbeskrivningar för att komma fram till upplösningen. Men på det hela taget är boken fängslande och svår att lägga ifrån sig.
Linus 5/5
Mycket otäck och spännande thriller där Naia Thulin och Mark Hess återigen står i centrum. Boken har ett oerhört högt tempo och det tillkommer twistar som nyanserar berättelsen mest hela tiden. Denna bok är otroligt välskriven och en klart värdig uppföljare till Kastanjemannen och som cementerar Sören Sveistrup som en av Nordens absolut bästa thrillerförfattare. Handlingen är mörk och oförutsägbar med välbyggda karaktärer och en ständig känsla av obehag som får en att sitta som på nålar. Sveistrup lyckas balansera det brutala med det mänskliga, vilket gör att man både fasa och känner för de inblandade. Kurragömma är en bok som håller läsaren i ett järngrepp från första till sista sidan och lämnar en med lika delar beundran och rysningar. Rekommenderar inte att läsa denna ensam hemma på kvällen!
Eszter 3/5
Romanen börjar lovande, med två spännande fall både i dåtid och nutid. Jag har inte läst Kastanjemannen, så jag kastades in i vår duos relation, eller snarare bristen på en sådan. Jag saknade fler tillbakablickar som kunde ha förtydligat vad som hänt tidigare i deras liv. Det verkar dock som att karaktärernas privatliv inte står i centrum här. De förblir ganska ytliga och jag hade svårt att känna något större intresse eller sympati för någon av dem.
Efter den starka inledningen tappar romanen tyvärr fart. Handlingen blir snart både långrandig och repetitiv – samma saker upprepas gång på gång. Jag tror att boken hade vunnit mycket på att kortas ner med omkring 150 sidor.
Däremot vill jag lyfta fram ett plus: romanens tematik kring övervakning, mobilanvändning och hur lätt det är att få tillgång till människors liv i dagens samhälle är både aktuell och tänkvärd.
Ulrika 5/5
En värdig uppföljare till ”Kastanjemannen” – samma tempo, spänning och oförmågan att lägga ifrån sig boken.
Allt händer snabbt i boken – utredningen går åt ett håll, för att i nästa sekund svänga tvärt och hela tiden är man på nära en lösning – tror man…..
Boken gör verkligen skäl för sitt namn och barnleken får en helt ny mening, en obehaglig sådan.
Lyckost er som har denna boka framför er att läsa. Jag längtar redan till del 3.
Magnus 3/5
1992 och en skolklass är på utflykt och leker kurragömma och läser en räkneramsa 1, 2, 3…
Han börjar leta efter sina kompisar och ropar hittad för varje klasskompis han hittar. Han kommer längre och längre bort och rätt som det är hittar han kroppsdelar av ett barnlik.
30år senare blir en kvinna stalkad av en okänd person och hon försvinner spårlöst. Poliserna Thulin och Hess kopplas in på fallet som blir en kamp mot klockan då flera kvinnor försvinner. Boken är bra skriven och bitvis riktigt spännande! Tyvärr lyfter den inte och författaren hade tjänat på att korta ner boken med 100 sidor och att texten var mer rapp.
Jag tyckte väldigt mycket om Kastanjemannen men tyvärr når inte denna upp till förväntningarna.