"Med drömmarna kommer motivationen"

– Elias Våhlunds bästa tips för läslust och läsglädje

Elias Våhlund har tillsammans med sin fru Agnes Våhlund skrivit bokserien Handbok för superhjältar som har tagit många unga läsare med storm. Böckerna är fyllda av spännande äventyr som präglas av viktiga insikter om mobbning, mod och självkänsla. Låt dig inspireras av Elias Våhlunds bästa tips på hur man väcker barns läsglädje.

Foto: Kajsa Göransson

 

Hur motiverar man barn att läsa?

Genom att själv vara en läsande förebild. Ser barnen att du läser är sannolikheten större att de själva plockar upp en bok och börjar läsa. Som förälder till lite yngre barn är nattningen ett perfekt tillfälle att läsa högt för barnet/barnen. Förutom att det utvecklar barnens ordförråd och empati kommer också läsningen att förknippas med något mysigt.

 

Hur hittar man rätt bok till rätt barn?

På samma sätt som man hittar rätt fritidsintresse till barnen: Man låter barnen prova sig fram och visar dem mängder av olika böcker. Vilken bok som är rätt kan också variera från vecka till vecka. Ena veckan kan det vara en spännande deckarhistoria som lockar, för att andra veckan vara en ren faktabok.
 

Hur gör man barns läsning extra spännande och lustfylld?

För oss som författare handlar det om att skapa roliga, hisnande berättelser, fyllda med cliffhangers och med en hjälte som barnen kan känna igen sig i. I skolan är högläsningen ett utmärkt tillfälle för barnen att få luta sig tillbaka och njuta av en riktigt bra berättelse. Så mycket i skolan handlar om att prestera. Vi borde ge barnen mer utrymme att fantisera och drömma sig bort lite, även i skolan. Med drömmarna kommer motivationen.

 

Hur hjälper man barn att knäcka läskoden?

Genom att göra läsningen till något kul och spännande. Var med barnet och upptäck bokstäverna och orden tillsammans. Visa din uppskattning var gång barnet lyckas avkoda ett ord. Ser barnet att du blir glad motiveras de att fortsätta även med längre och svårare ord. Det är alltid roligare att träna på något som du känner att du är bra på.   

 

Är allt tillåtet när det gäller att locka barn till böckernas värld?

Allt inom lagens gränser! Jag ser emellanåt debatter huruvida man får eller inte får muta barnen till att läsa. För mig är det självklart! Gör allt som står i din makt för att väcka barnens läsglädje. Med det sagt behöver det inte bli så extremt att du mutar med utlandssemestrar och nya spelkonsoller. Barn är av naturen nyfikna. De vill lära sig nya saker och upptäcka nya världar. Det är precis det böckernas värld kan erbjuda: Ny kunskap och spännande äventyr. 

 

Har du något favoritcitat från dina böcker?

Allting finns redan inom dig. Det är ett citat som vår huvudperson Lisa läser i den äkta Handboken för superhjältar. Barn besitter en enorm potential från början och kan bli precis vad de vill. Ju fler barn som förstår detta, desto fler barn kommer i framtiden att uträtta underverk.
 


Se alla böcker i serien Handbok för superhjältar >>