bokomslag Träd- och buskuppropet
Hem & trädgård

Träd- och buskuppropet

Anna Andréasson Katarina Wendelsbäck Bladh

Häftad

119:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Tillfälligt slut online – klicka på "Bevaka" för att få ett mejl så fort varan går att köpa igen.

  • 106 sidor
  • 2009
"Träd- och buskuppropet" är en landsomfattande inventering av äldre prydnadsträd och buskar med syftet att kartlägga äldre arter och sorter av dessa växter i Sverige, framför allt sådana som funnits i odling före 1950.

Boken beskriver projektet och ger en historisk bakgrund till odlingen av prydnadsträd och buskar i Sverige. Variationer i färg, form och växtsätt presenteras också, liksom tips på hur växterna bäst kan skötas och bevaras. I boken finns även en katalogdel som berättar om handelssortimentet av prydnadsbuskar i Sverige under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Ett sjuttiotal släkten av prydnadsbuskar och klättrande buskar beskrivs och presenteras med arter, sorter och kort historik. Här finns kända släkten som rhododendron, spirea, syren och schersmin, men också rariteter som mispelhagtorn och pimpernöt.

Ända sedan Medeltiden har en mångfald av träd och buskar odlats i svenska parker och trädgårdar. Till en början utgick man från det som växte vilt i svensk natur, men i takt med att nya delar av världen utforskades hämtades även exotiska arter hit. Skickliga trädgårdsmästare tog fram sorter som var anpassade till lokala klimat- och markförhållanden och lokala traditioner. Allt detta har resulterat i en mångfald av träd och buskar som idag kan hittas i till exempel slotts- och herrgårdsparker, villa- och koloniträdgårdar, på kyrkogårdar, och i stadsparker runt om i landet.

Med boken vill författarna berätta mer om historien kring dessa kulturväxter och uppmuntra läsaren alla själv inventera intressanta träd och buskar. Knutet till kulturväxterna finns både en rik kulturhistoria att värna om och en genetisk mångfald som är viktig att ta till vara.

Träd- och buskuppropet bedrivs av Programmet för odlad mångfald (POM) sedan 2005. Målet för POM är att kartlägga de odlingsvärda arter och sorter som finns i Sverige och bidra till att bevara dem för framtiden, samt så småningom föra ut de mest värdefulla sorterna i handeln igen. Centrum för biologisk mångfald har tidigare givit ut uppskattade publikationer om POM:s upprop kring perenner, rosor och narcisser.
  • Författare: Anna Andréasson, Katarina Wendelsbäck Bladh
  • Format: Häftad
  • ISBN: 9789189232341
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 106
  • Utgivningsdatum: 2009-12-17
  • Förlag: Centrum för Biologisk Mångfald