bokomslag Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten
Hobby & hantverk

Släktträd : Kristina och Anders-Petter Niklasson Inger från Kila Värmland & Greta-Stina och Nikanor Nilsson från Norrlångträsk Västerbotten

Gunilla Viklund

Inbunden

289:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 530 sidor
  • 2018
Berättelser om hennes svenska släkt under 1800-talet till nutid.
Förord av Agnetha Jarius.

Kristina och Anders-Petter levde tillsammans med sina nio barn i ett soldattorpet Ingerberskerud i Kila i Värmland. I den här boken berättas om Anders-Petters alltför tidiga död och om Kristinas kamp att hålla samman familjen. Deras barns liv innebar att de flyttade till orter där arbete fanns. Allt ifrån glasbruk i söder, sågverk längst norrlandskusten och arbete med järnmalmstransporter i Norrbotten. Detta gjorde att många av syskonen hamnade i Norrland. Närmare bestämt i Luleå, dit Malmbanan gick och malmen från Kiruna nådde båtarna som fraktade den ut i världen.

Barnen till Kristina och Anders-Petter blev över 800 år tillsammans. Till exempel blev Hilma 101 år, Elin 103 år och Elisabeth 107 år. Vi får följa barnen och deras familjer genom svårigheter under världskrigen då egna företagare kämpade emot militären som ville ta över verksamheten. Boken berättar om ett samhälle som inte ville att flickor skulle få utbildning och högre tjänster. Vi får läsa om hur unga kvinnor som blivit gravida (men "fadern okänd") blev undangömda och barnen bortlämnade, om hur Sverige har förändrats vad gäller spädbarnsvård, om tiden då vi började föda på institutioner som BB, om amning och hur barnmatsindustrins påverkade u-länderna på 80-talet.
Denna bok är också en berättelse om Greta-Stinas och Nikanors familj som födde nio barn varav fem överlevde. De levde i Norrlångträsk av jordbruk och skogsbruk.
Vi får inblick i den stränga religiösa andan som gjorde det så svårt för bröderna i familjen att prata med varandra. Vi får höra om fiolbyggaren som slog sönder sin första fiol för att det ansågs vara syndens instrument och om en familj som sammansvetsades genom hårt skogsarbete och tjärbränning och hur det arbetet gick till. Berättelser om ungdomar som barfota begav sig 13 mil för att tjäna sitt levebröd som mänskliga lyftkranar vid lastningen av fartyg i hamnen i Luleå. Vi får följa den yngsta sonen till Nikanor och Greta-Stina som verkade för fred i Sveriges Riksdag tvingades ägna sig åt upprustning.
Vi får ta del av hur musiken kunde lyfta en familj ur tungt arbete och svält genom att lätta upp deras sinnen. Vi får berättat om ett samhälle som krävde att Davids fru skulle arbeta i en skola oavlönad, vid sin mans sida under 30 år. Vi får se hur arbetet och livet på skolan påverkade David och Hilmas barn att bli lärare.
Vi får även ta del av mer sentida skildringar av mobbning på arbetsplatser och påföljande kamp i arbetsdomstolen, om hur homosexualitet bemötts och en semesterresa som slutade i fängelse, hemlöshet och förtidig död. Vi får följa familjer genom lycka, kärlek och vänskap men också genom sjukdom, olyckor och död. Vi får se familjer svetsas samman av svårigheter och kärlek till varandra.
1800 bilder på släktingar finns med.
  • Författare: Gunilla Viklund
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789163966569
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 530
  • Utgivningsdatum: 2018-05-03
  • Förlag: Gunilla Viklund Bok