bokomslag Bara en glimt av evigheten
Vetenskap & teknik

Bara en glimt av evigheten

Kjell Lidström

Inbunden

349:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 91 sidor
  • 2016
Jag har genom min astronomihobby hamnat i frågan vart är vi på väg här på jorden? Med historiskt perspektiv vet vi att en ny istid nalkas. Å andra hand, om vi fortsätter med dagens energiförsörjning och utsläpp inträffar dess motsats med stigande värme och stigande havsnivåer vilket i förlängningen leder till förödande naturkatastrofer. Pest eller kolera kan anas runt hörnet. Frågan är, kan människan med samlad klokhet åstadkomma en gyllene medelväg? Detta är huvudtemat i boken som jag behandlar såväl vetenskapligt som filosofiskt och kryddar med ett kapitel konstnärligt vackra bilder från rymden.
Några tankar om boken:
Fråga: De flesta människor bryr sig inte om vad som händer med vårt klimat om 500 eller tusen år. Vad kan vi då göra redan idag för att ge våra ättlingar i nedstigande led en bättre värld att leva i?
Svar: Vi kan börja med att bearbeta den aningslöshet som är så utbredd idag när det gäller kommande klimatförändringar och dess konsekvenser. Vi måste börja förstå vad som händer oss alla när vi nu helt klart går mot större svängningar i jordens medeltemperatur. Vi har idag tydligt stigande globala temperaturer som innebär att allt fler människor från regioner nära ekvatorn måste flytta längre norrut för att få en drägligare tillvaro. När den pågående värmeperioden som vi nu är i på grund av växthusgaserna tar slut, vilket sker inom bara 200-300 år då alla fossila lager är slut, så kommer en vändning och då börjar resan på historiskt vis mot en ny istid som innebär att vi i våra nordliga länder måste flytta till de varmare länder varifrån alla flyktingar idag kommer ifrån. Skammens rodnad ilar genom kroppen när man tänker på den saken.

Fråga: Hur förbereder vi oss inför allt detta?
Svar: Vi måste börja prata om saken. Vi måste börja tänka igenom konsekvenserna. Vi måste börja umgås med tanken att ingenting är beständigt. Vi råder inte över naturen trots alla våra tekniska framsteg och naturen kommer på sikt att vara lika oförlåtande till oss människor som den en gång var till dinosaurierna.
  • Författare: Kjell Lidström
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789163923104
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 91
  • Utgivningsdatum: 2016-11-30
  • Förlag: IKL Nordic