bokomslag Åkern är världen
Skönlitteratur

Åkern är världen

Dola De Jong

Danskband/flex

259:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 284 sidor
  • 2017
Aart och Lies är ett ungt judiskt par som flyr från Nederländerna i början av andra världskriget för att slå sig ned i ett nordafrikanskt land, med förhoppningar om vidare färd till Amerika. Med sig har de sin lille son och sex flyktingbarn som de träffat på under resan: Rainer, Maria, Luba, Pierre och Berthe är även de av judiskt ursprung medan den sjätte, Hans, har tvingats lämna Tyskland på grund av faderns engagemang i motståndsrörelsen. De bosätter sig i en gammal husvagn och försöker så gott det går att leva på vad åkerjorden ger. Men tillvaron blir inte som de tänkt sig och de får utstå en rad prövningar. Pierre gör sig illa och måste amputera benet, Luba tvingas bli hushållerska och kanske även älskarinna åt en holländsk man, Maria blir motvilligt bortadopterad och Aart hamnar i fängelse. Samtidigt blir skördarna allt magrare och kampen för överlevnad alltmer desperat.

 

Röster om boken:

"Det är en lysande berättelse som jag för några veckor sen inte ens visste fanns. Nu bär jag den inom mig."
Göteborgsposten

"Åkern är världen är ett starkt realistiskt vittnesmål från en svunnen tid, med hög relevans för vår egen Dola de Jongs tidigare förbisedda roman är en stark upplevelse att läsa nu när världen återigen befinner sig i sådant utsatt läge. Det är en genuint realistisk roman, med ett språk och en tematik som kan föra tanken till John Steinbecks samtida romaner. Det är en ytterst välkommen bekantskap."
Jönköpings-Posten

"Åkern är världen är en roman som bildligt talat knockar mig ... Allt berättas på en återhållen och ändå djupt emotionell - och så vacker! - prosa. de Jong känns omutligt ärlig i sitt berättande, väjer inte för det fula och svåra som flyktinglivets skriande utsatthet blottar hos hennes gestalter. Så hade hon också egna erfarenheter av livet som flykting i Nordafrika.Och parallellerna till dagens flyktingsituation i världen? Ja, här är det nästan som om tiden stått stilla."
Norrköpings Tidningar

"En bok som etsar sig fast i ditt minne. Lugn och stillsam, inte det minsta högtravande, är den på sitt lågmälda sätt en förfärlig anklagelse mot kriget."
New York Times

"En oförglömlig och känslostark berättelse, skriven på en vacker prosa."
Saturday Review of Books

"Av alla böcker om andra världskriget finns det ingen som med sådan skrämmande klarhet avslöjar demoraliseringens innersta väsen. Skriven med en realism som för tankarna till Flaubert."
Associated Press

"En utomordentligt tankeväckande roman, fylld av berättarglöd och nerv."
BTJ -häfte nr. 7/2017

"En vacker roman om krigets fasor Vad jag fann när jag läste om boken och kunde ge den min fulla koncentration var en vacker och gripande text. Porträtten av Aart och Lies, dessa tafatta drömmare, baserade på verkliga figurer, tar tag i mig, men det är framförallt skildringen av barnen som gör denna bok så gripande och levande Som ni förstår är jag nu tacksam för att få läsa ytterligare en pärla som Nilssons lila modiga förlag givit ut. Om du inte har koll på deras utgivning så se till att få det. Det finns många intressanta böcker i deras utgivning som jag ser fram emot att läsa. "
Bloggen En trave böcker.

"En sjuttio år gammal roman som är hyperaktuell Sällan har jag läst en så gripande roman om flykt och utsatthet."
Bloggen och dagarna går


  • Författare: Dola De Jong
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789188155214
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 284
  • Utgivningsdatum: 2017-01-05
  • Översättare: Per Holmer
  • Förlag: Nilsson Förlag