Om barns läsning

– Att väcka läslust

Hur väcker man sitt barns läslust? Är det en karaktär som väckt barnets intresse? Finns där en kunskapshunger att mätta? Handlar det om att varva ned innan läggdags? Här samlar vi goda råd om hur man kan göra läsning till en del av vardagen. Plus en massa tips på bra böcker, förstås.

Ta Läsborgarmärket!

Minns du den svindlande känslan när du lärde dig läsa? Svarta krumelurer som plötsligt får mening och blir ett expanderande universum. Egentligen är det otroligt att vi kan lära oss läsa, enligt forskarna. Talet är givet människan, men skriften måste vi tillägna oss genom oerhört komplicerade processer, som den mänskliga hjärnan egentligen inte är byggd för. Klart man är värd medalj, när man har lyckats med den bedriften! Läsborgarmärket lanserades hösten 2011 och är tänkt som inspiration och uppmuntran för den som just har knäckt läskoden och kämpar för att få flyt i läsningen. 

Läs mer

Rätt böcker till rätt barn!

Ett bra sätt att hjälpa barn att hitta läsglädjen är att utgå ifrån barnets intressen. Här har vi böcker för fotbollsspelaren, spelnörden, den hästtokiga och den vetgirige.

Läs mer

10 tips för att komma igång med läsningen

Magnus Ljunggren har skrivit tv-manus till både komedier och deckare och har skrivit många böcker för barn i åldern 6–9 år. Han vet vad som behövs för att fånga läsaren – han är själv dyslektiker och hade svårt att hitta in i läsandet. Idag gör han allt för att få fler att älska böcker. 

Se Magnus tips här