"Lektioner i kemi" av Bonnie Garmus

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Lektioner i kemi" av Bonnie Garmus. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Jesper Lindström - 4,5/5

Rolig, underhållande, tragisk, fascinerade men framför allt viktig. Det är "Lektioner i kemi" i ett nötskal.  Att livet i grund och botten utgår från kemi, det vet många. Att många måste kämpa mot så mycket fördomar och inkompetens, bara för att få göra det man brinner för, det tänker man kanske inte på så ofta i vardagen men detta lyftes på ett eminent sätt. Dessutom gav boken både ett gäng spontana skratt men också mycket tankar om vad jag vill lämna efter mig, och vad som betyder någonting.  Det här är den givna julklappen till mina tonårssöner – sen ska vi prata om livet och vad som är viktigt…

- Jesper Lindström, Surkålsproducent och bokslukare

Annica Bååthe - 4/5

“Lektioner i kemi” får en 4 av mig, då jag ibland saknade lite djup i sidohistorierna, men väl värd att läsa. 

En berättelse om kvinnlig frigörelse under 50-talet i USA, men berättad i bästa feelgood stil. Likt många kvinnor i värden under denna tid försöker Elisabeth Zott bekräfta sin roll som professionell yrkessam kvinna och inte bli tagen för en flådig kylarutsmyckning utan egna meriter. Med lika krass förmedling om kvinnosynen i USA:s under 50-talet som i serien “Mad Men” och repliker skrivna med en udd av syrligheter likt “Downton Abbey” blir kvinnorna undanskuffade för männens egon. Lika mycket är boken historia om att bli accepterad som man är och inte bara gå samhällets normers ledband. Oavsett vad du har för bakgrund är det du som bestämmer vad du gör med ditt liv och vad du bestämmer det ska innehålla. Lika ofta frustar man till över Elisabeths okuvlighet att förändra sig som choken, i dagens mått mätt, vad män kom undan med och kvinnan togs för lögnare utan att någon så mycket som höjde på ett ögonbryn. 

Maria Fogelquist - 3/5

I berättelsens begynnelse möter vi den ledsna matlagningsstjärnan Elizabeth Zott, på väg till dagens TV-inspelning. Vi kastas tillbaka tio år i tiden, där den unga briljanta kemiforskaren Elizabeth möter 50-talets cementerade genustänkande.  En kvinnas plats är inte i ett forskningslaboratorium, utom möjligen som kontorist. Det finns krafter som inte drar sig för fula knep för att stoppa hennes karriär.

Elizabeths kamp för att bibehålla sin yrkesroll i ett hemmalab samtidigt som hon brottas med att klara sin uppgift som ensamstående mor, skildras med ett distanserat anslag som gör den här sorgliga historien tragikomisk. Elizabeths ständiga följeslagare och tröst är den kloka hunden Halv-Sju, som lär sig flera hundra ord genom högläsning och ständiga samtal. Det är både konstigt och gulligt.

Elizabeths väg från kemist till tv-stjärna är skriven i en amerikansk berättartradition som svämmar över av ord, långa listor på saker, företeelser och händelser. Karaktärernas tankar och reflektioner står för en stor del av berättelsen.

Ett riktigt skrivhantverk, underhållande, förfärande men lite tröttsamt ibland.

Ingrid Grahn - 4/5

The Queens gambit möter Julia Child – så kan man kortfattat beskriva Bonnie Garmus debutbok. Banbrytande, amerikanske kvinnor som på 60-talet ger sig in i en normalt manlig arena, oavsett om det handlar om schack, fransk matlagning eller i den akademiska världen som Elizabeth Zott gör i Lektioner i kemi.

Denna debutroman fångade mig från första sidan. Det finns mycket humor i handlingen och dialogen är rapp. Elizabeth är inte den enda orginella karaktären i boken. Det finns Mad, hennes dotter som har uppfostrats för att ställa frågor, kräva sanningen och som lär sig motståndskraft från sin mamma. Harriet, den tuffa och praktiska grannen tvärs över gatan, finner sin egen styrka och vilja att uttrycka sina tankar om mer än barn. Walter Pine, producenten av Elizabeths matlagningsshow (eller var det kemishow?) hittar sin ryggrad och hur man blir en bättre person, Och så har vi Elisabet själv, som är unik, målmedveten och fast besluten att vara sig själv oavsett samhällets regler och andras omdöme.

För den som vill läsa en underhållande bok, rapp och stundtals rolig dialog, lära sig mer om kemi är det en bok jag kan rekommendera. Det kanske inte är en bok som lever kvar i minnet lång tid efteråt, med den är absolut värd att lägga ett antal timmar på. Det skulle inte förvåna mig om denna bok kommer att återuppstå i en kommande Netflix serie.

 "Lektioner i kemi" får mig att undra över alla verkliga kvinnor födda före sin tid - kvinnor som blev åsidosatta, ignorerade och värre eftersom de inte var lika påhittiga och beslutsamma som Elizabeth Zott.

Lisa Haggfeldt - 4/5
 

Handlingen äger rum i USA under 1950-60 talet då mannen som i regel stod för inkomsterna i familjen, medans frun tog hand om barn och hem.

Bokens huvudperson är en super intelligent kvinna som ägnar sig åt forskning i ett mansdominerat samhälle och tampas mot kvinnohat och fördomar. Det var roligt och läsa hur huvudpersonen Elisabeth kämpade med att få jobba med forskning som hon brann för, trots de motgångar som hon hela tiden fick kämpa emot.

Jag rekommenderar boken till alla särskilt till dom som är intresserade utav kvinnohistoria.