Ett gott nytt år av Malin Stehn

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Ett gott nytt år" av Malin Stehn. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Hans Hellberg - Betyg 4/5

I oktober 2021 kommer hennes roman Ett gott nytt år. En 17-årig flicka försvinner på nyårsafton. Hennes försvinnande för med sig att mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Vi får följa händelserna före och efter försvinnandet från tre olika människors perspektiv.

Romanen har ju likheter med en kriminalroman, men jag tycker ändå att beteckningen spänningsroman är mer korrekt, eftersom fokus mera ligger på hur människorna i flickans närhet reagerar och interagerar med varandra vid en sådan här fruktansvärd händelse. I en kriminalroman är det ju oftast en detektiv som står i centrum och ska utreda ett brott.

Jag tycker att författaren har lyckats med att berätta historien på ett realistiskt och trovärdigt sätt. Jag kände mig som läsare delaktig i händelseförloppet och under läsningen så försökte jag att klura ut vad som hade hänt flickan. Författaren har lyckats hålla spänningen vid liv ända till sista sidan, men överraskningarna är många. Jag mer eller mindre sträckläste boken, och det är ett tecken på att jag gillade den. Berättelsen engagerade mig mycket.

Jag kan rekommendera den här romanen. Mitt betyg blir 4 stjärnor av 5 möjliga.

Helena Schyller - Betyg 4/5

Det är nyårsafton i Malmö. Fredrik och Nina och firar med gamla vänner, som de alltid har gjort. Även om familjerna numera inte har mycket gemensamt. De äldsta döttrarna har fest på egen hand, något spårar ur och 17-åriga Jennifer försvinner.

Författaren Malin Stehn har tidigare skrivit ett flertal deckare för barn och unga. Nu debuterar hon som deckarförfattare för vuxna. I den här psykologiska spänningsromanen ligger fokus på relationer mellan familjer, grannar och vänner. Hennes känsla för barn och unga ger här varma och trovärdiga gestaltningar av bokens yngre personer.

Varje kapitel har en av huvudpersonerna som berättarröst och genom deras olika perspektiv förs vi närmare sanningen om vad de till synes helt vanliga människorna döljer bakom fasaden. Och vad som egentligen hände på nyårsafton. Den enda röst jag saknar är Jennifer, tonårsdottern som historien ändå kretsar kring.

Gillar du Mattias Edvardssons spännande romaner så kommer du garanterat att fastna för Ett gott nytt år.

Pär Ahlström - Betyg 3/5

Boken är tyvärr inte en bok i min smak! Berättelsen är för långdragen, seg, simpel och trivial. Hade svårt att ta mig igenom den! 

Pernilla Werneröd - Betyg 3/5

Det var med spänning jag började läsa boken av Malin Stehn, en för mig helt okänd svensk författare. Boken handlar om tre kvinnor och deras familjer, Nina, Lollo och Malena träffades och blev bästa vänner under sin gymnasietid men nu har de växt ifrån varandra och träffas alltmer sporadiskt. Midsommar och nyår firas dock fortfarande traditionellt med hela familjerna.

Igenkänningen är stor då åsikter och värderingar ibland går isär, visst har vi alla vänner som utrycker åsikter som man inte själv kan stå bakom. Ofta görs det med en sådan säkerhet och kanske även med en tro på att alla delar deras syn på saker och ting, men att de är de enda som vågar säga ”hur det verkligen är”. I boken är denna person Max, Lollos man. Fredrik som är gift med Nina har svårt för Max men väljer att ofta bita sig i tungan för att inte döda stämningen.

Författaren använder sig av tre olika karaktärer som bokens jag-personer, Lollo, Nina men även Fredrik. I början tycker jag att detta var förvirrande då Nina och Fredrik är gifta och personerna runt dom är desamma, dvs deras barn Smilla, Anton och Vilgot. När man byter jag-person efter några sidor hände det att jag fick gå tillbaka och kolla vem som just nu var berättelsens jag.

Lollos och Max dotter Jennifer försvinner efter en nyårsfest och oron och skräcken sprider sig och alla blir illa berörda. Skuldkänslor drabbar flera men av olika grad och anledningar. Vad kan ha hänt?

Det tog mig halva boken innan jag började känna för personerna och intrigen tog fart. Men sista hälften var spännande och tvisterna avlöste varandra. Saker är inte alltid som de verkar och kanske kan man aldrig känna en annan människa fullt ut. Hemligheter finns nog i alla relationer även om de inte är av samma dignitet som i boken.

Boken har ett lätt och korrekt språk och bra personbeskrivningar men jag önskar att den gripit tag i mig och lyft lite tidigare. Den är helt klart läsvärd och jag ger den en stark trea på en femgradig skala.

Marianne Månsby - Betyg 4/5

Spänningsroman och mina förväntningar, hur är upplägget? Kan man förutse upplösningen? Innehållet byggs upp av relativt korta kapitel där tre av huvudpersonerna ( i egna kapitel) berättar och för handlingen framåt.Kan kännas något "pratigt".Den första tredjedelen är svår att ta till sig , försvunnet barn, hemskt. Mot slutet när många sanningar kommer fram , känns det som det finns en förklaring till händelserna. Men man har inte en chans att förutse avslutningen.Snyggt uppbyggt!