bokomslag Vägen mot bekännelsen : perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595
Filosofi & religion

Vägen mot bekännelsen : perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595

Martin Berntson Sven-Erik Pernler Otfried Czaika Remi Kick Erik Pettersson

Inbunden

199:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 185 sidor
  • 2014
Under den senare delen av 1500-talet förändrades kyrko- och fromhetslivet i norra delar av Europa i enlighet med den nya tidens reformatoriska anda. Bekännelser formulerades, kyrkobyggnader omdanades, gudstjänstlivet reformerades och den folkliga moralen blev föremål för en disciplineringsprocess. Så var även fallet i Skara stift. Under denna tid hade stiftet fyra stiftschefer som hette Erik. De fyra Erikarnas samlade ämbetstid (1545-1570) inföll mellan två ofta omtalade perioder. Den inföll efter den tidiga reformationsgasen då kyrkan i Sverige underordnades den världsliga makten och gudstjänstlivet började omvandlas. Den inföll före den katolicerande kyrkopolitiska utvecklingen under Johan III:s regim, som skarastiftet blev delaktigt i genom den kungatrogne biskopen Jacobus Johannis. Samtidigt utgjorde denna mellanperiod knappast något mellanspel. Tvärtom var denna på flera sätt teologiskt kreativa period avgörande för den fortsatta utvecklingen av en nationell luthersk landskyrka. Under påverkan av den framväxande konfessionalismen på kontinenten utvecklades kyrkolagstiftning, ordningar, dogmatik och undervisning vilka lade grunden för den lutherska ortodoxin på svensk mark.
I denna antologi ges olika bilder av de fyra Erikarnas och Jacobus Johannis' ämbetsperioder. En viktigt utgångspunkt är att händelseutvecklingen i varje enskilt stift måste förstås utifrån den samtida nationella och europeiska utvecklingen i kyrka och samhälle.
  • Författare: Martin Berntson, Sven-Erik Pernler, Otfried Czaika, Remi Kick, Erik Pettersson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789186681234
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 185
  • Utgivningsdatum: 2014-12-08
  • Förlag: Skara stiftshistoriska sällskap