bokomslag Skånesägner
Filosofi & religion

Skånesägner

Per Gustavsson

Inbunden

419:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 350 sidor
  • 2021
En sägenresa genom landskapet

Upptäck Skåne med hjälp av spännande berättelser. Packa ner boken i utflyktskorgen eller ryggsäcken och upptäck nya utflyktsmål. Berättelserna för dig till trollberg och jättekast, galgbackar och platser med ond bråd död, grottor och skattgömmor, magiska träd och offerkällor, hemlighetsfulla sjöar och näckens åar. Du möter osaliga andar, grymma herremän, tjuvar och rövare, älskande par och fattiga torpare.

Människor har alltid skapat berättelser för att förstå sin tillvaro och finna svar på varför saker och ting händer. Berättelserna har spridits från mun till mun, från generation till generation. De mest spännande, roande, drastiska och tänkvärda har överlevt. Det är sådana berättelser du hittar i den här boken.

Samtidigt som du lär känna det skånska landskapet, lär du känna människors förhoppningar, drömmar och föreställningsvärld. Och inte minst vardagsslitet för inte alltför länge sen.

Det här är en bok både för barn, ungdomar och vuxna. Tillsammans över generationsgränserna är det spännande att upptäcka platserna, som människor knutit berättelser till. Bokens kartor, vägbeskrivningar och gps-koordinater leder er till utflyktsmålet.

Per Gustavsson är sagoberättare och har de senaste 30 åren rest land och rike runt och berättat sina historier. Han har skrivit ett 40-tal böcker för både barn och vuxna. Han är initiativtagare till Sagobygden, som UNESCO har lyft fram som ett utomordentligt exempel på hur det immateriella kulturarv, som berättelser utgör, kan levandegöras.
www.pergustavsson.nu

Sven Persson är fotograf och har flitigt ställt ut sina bilder runt om i Sverige. Han har utgivit ett flertal böcker som skildrar det skånska landskapet. www.svenpersson.se

_________________________________________________________________

Per Gustavsson nomineras som mottagare av Lengertz litteraturpris för år 2021, för boken Skånesägner. Motivering: Skånesägner är en samling av folkliga berättelser. Per Gustavsson har hämtat sägnerna främst från Folklivsarkivet i Lund, men också från tryckta sagoutgåvor, och varsamt återberättat dem. På så sätt har han, med sina egna ord, format en sägenresa genom landskapet. Reseskildringen får ibland ett litet extra tillskott genom fotografen Sven Perssons suggestiva bilder. Boken blir en skattgömma fylld av trollguld, ett sagoslott bebott av väna prinsessor men också ett berg fullt med gastar och en galgbacke med spöken Sägnerna är knutna till platser i landskapet, vilka anges med både namn och koordinater. En bilagd Skånekarta ger en god bild av spridningen i landskapet och gör det lätt att se vad som finns från läsarens hemtrakt Utförlig litteraturförteckning och, framför allt, noggrant ortsregister, gör boken ännu mer användbar, till exempel som inspiration till egna berättararrangemang, eller för att söka vidare i Folklivsarkivet.
Johan Brinck för kulturprisgruppen Skånes hembygdsförbund, mars 2022

"Per Gustavssons 'Skånesägner' är perfekt att hålla i handen på hemestern." Anna Blennow, Sydsvenskan
  • Författare: Per Gustavsson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789189063556
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 350
  • Utgivningsdatum: 2021-04-15
  • Förlag: Carlsson