bokomslag 1918-2018 Hundra år med Åkers IF
Sport & fritid

1918-2018 Hundra år med Åkers IF

Pehr Bengtsson

Inbunden

299:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 2018
I Åkers Idrottsförenings jubileumsbok över våra första hundra år får du möta många profilerfrån föreningsarbetet och från idrottsarenan, här möter vi Hjalmar Mann, Gösta Hellding,bröderna Serrander och Bertil Andersson för att nämna några av de "gamla". Även några avdagens profiler får vi möta i text och bild. Här berättas om sporternas utveckling och problem,om lustiga och mindre lustiga händelser som den fleråriga diskussionen om ny klubbdress somslutade med att fotbollslaget 1939 blev tvungna att låna bandylagets tröjor!
ÅIF är inte bara idrott, socialt har föreningen ofta spelat en viktig roll för Åkersborna och ävenkulturhistoriskt. För visst är idrott kultur och idrott från förr därmed kulturhistoria. Det visas inte minstav alla foton i boken.
Åter till det sociala, att ta hand om ungdomar,utbilda i föreningsliv och att engagera sig i annatän det idrottsliga kännetecknar också föreningen. Ett exempel är när styrelsen i december 1939beslutade om insamling till stöd för evakuerade från Finland. Ett annat då föreningsmötet beslutade atttobaksrökning under sammanträden skulle vara strängeligen förbjuden, detta så tidigt som 1920.
Att ÅIF tidigt skaffade ett antal cyklar för utlåning till medlemmar är det nog ingen som minns idag, menså var det. 1937 upphörde denna service då togs nämligen beslut att sälja cyklarna.
Ett stort antal foton från en hundraårig verksamhet gör boken både lättläst och än mer intressant.Året är 1918, de två idrottsföreningarna i Åker, IF Svea och Åkers Sportklubb, har beslutat gå samman.Den 22 februari skapas Åkers Idrottsförening. Säkert var det långa diskussioner och en delmotsättningar som skulle överbryggas innan allt var klart. När väl beslutet var taget fanns det nog Åkersborsom inte var helt nöjda med resultatet. Men nu, hundra år senare, kan vi konstatera att det varett klokt och mycket framsynt beslut, ett beslut som innebar att Åker fick en stark och handlingskraftigidrottsförening. En förening som blev något positivt för bygdens utveckling och som genom åren tagitsåväl socialt som kulturellt ansvar. För visst är idrott kultur och idrottens historia därmed kulturhistoria.
I vår jubileumsbok får du i text och bild följa föreningen genom hundra år. Här berättas om vardagens problemoch beslut och här får du möta några av alla de Åkersbor som engagerat sig i styrelser eller som aktiva.
Tillsammans bildar allt detta historien om Åkers IF 1918 - 2018.
  • Författare: Pehr Bengtsson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789188523020
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2018-12-11
  • Förlag: Bokförlaget Axplock