Viveca Stens recept på äppelkaka

– ”Godaste äppelkakan i fjällen”

Här bjuder Viveca Sten dig på ett exklusivt recept på äppelkaka som hon alltid bakar i fjällen. Äppelkakan smakar extra bra med krämig vaniljglass och med en spännande bok i knät.

Ingredienser:
150 g smör eller 1,5 dl flytande Becel
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller havremjölk eller sojamjölk
3 äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
pärlsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda med socker och kanel.
3. Rör smör och socker smidigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget.
4. Blanda mjöl och bakpulver och rör i tillsammans med mjölken.
5. Bred ut smeten i en smord springform, 24 cm i diameter.
6. Stick ner de sockrade äppelskivorna i ett fint mönster ovanpå kaksmeten och strö på pärlsocker.
7. Grädda i 25-30 minuter (själv gillar jag om den är väldigt mjukt i mitten)
8. Servera äppelkakan gärna lite ljummen med vispad grädde, vaniljglass eller som den är.

Tips!
Äppelkakan går utmärkt att frysa, ibland gör jag två och sparar den ena i frysen för oväntade besök!