Personalens boktips

– Böckerna som är ett måste i vår!

Vår kunniga personal har samlat sina bästa boktips för våren! Här hittar du en härlig blandning av spännande deckare, uppslukande romaner, mumsiga kokböcker och något mysigt för barnen. Välkommen in till din närmaste Akademibokhandeln för fler personliga boktips!

Mia Olsson, Karlstad

Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa av Lasse Berg
En bok om sorgen efter en älskad dotter och den svåra konsten att överleva när det värsta har hänt. Lasse Berg varvar sina egna reflektioner kring sorgens uttryck med efterforskningar i människans ursprung som kan förklara det han och hans familj går igenom.

Intressant och stark läsning för dig som upplevt sorg eller som är intresserad av det mänskliga psyket och vad det egentligen är som gör oss mänskliga.

Vår älskade av Kamila Shamsie
En skrämmande men samtidigt vacker roman om ett högst aktuellt ämne; hur det återvändande IS-anhängarna ska behandlas. En obehaglig, trovärdig men samtidigt intressant och oerhört angelägen läsning.

En bok jag rekommenderar dig som vill ha en verkligt fängslande roman som inte släpper taget om dig även när sidorna tagit slut. Eller till dig som vill förstå mer kring ämnet och hur IS-anhängare kan värvas bland unga människor i dagens samhälle.

Pow wow av Thomas Orange
En bok om ättlingarna till Amerikas ursprungsbefolkning. En grupp människor som till största delen idag bor i städer och där är överrepresenterade när det gäller alkoholism, fattigdom och kriminalitet. Orange fyller med sin bok ett tomrum som finns när det gäller berättelser om denna grupp. Boken upplevs som ett brokigt lapptäcke med ett stort persongalleri men där bitarna ändå är knutna till varandra och samstämmigt mynnar ut i den stora dansfesten, Pow wow i Oakland.

En otroligt viktig bok som jag egentligen tycker att alla ska läsa. Kan med fördel läsas i samband med Augustprivinnaren ”Aednan” av Linnea Axelsson som med en helt annan uttrycksform beskriver en annan grupp urbefolkning. Finns även kopplingar till Augustprisnominerade ”Mammorna” av Alexandra Pascalidou med mammorna och mormödrarnas sammanlänkande roll.

En mycket stor läsupplevelse som kommer fortsätta klinga i dig länge.

Familjen av Lotta Lundh
En koncentrerad och tät bladvändare under temat mäns våld mot kvinnor av debutanten Lotta Lundh. En ung kvinna försvinner spårlöst och sätter hela det lilla samhället i skräck.

Första delen i en serie om Sunnepolisen Erik Ljung och hans kollegor. En ny deckarserie från Värmland perfekt för dig som gillat Ninni Schulmans böcker från Hagfors.

Juliette – kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury
En varm och småmysig roman om kärlek till böcker och medmänsklighet. En lite udda men härlig berättelse om böckernas kraft till förändring. Fransk feelgood när det är som bäst.

En perfekt bok för dig som med en kopp kaffe, vid en solvägg vill läsa något lättläst och mysigt.

Johan Zillén, Löddeköping

Frukten av ett brott av Trevor Noah
Trevor Noah, standup-komiker och programledare för The Daily Show, är en av världens roligaste människor. Nu finns hans självbiografi, Frukten av ett brott (Born a Crime) om uppväxten i det segregerade Sydafrika, på svenska! Läs den!

Calypso av David Sedaris
David Sedaris är en författare jag följt i över 15 år. Jag har nog läst allt han har skrivit. Nu finns han för första gången på svenska med nya boken "Calypso", en både otroligt rörande och vansinnigt rolig samling essäer och kåserier. Upptäck honom idag!

Sovande jättar, Gudarna vaknar av Sylvain Neuvel
Nyskapande, spännande och mycket underhållande SciFi. Arkiv X möter Arthur C Clarke ung. Jag flög i raketfart genom bok 1 och 2, mitt i 3:an (som släpps på svenska i höst) nu.

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson  
En av de bästa spänningsromaner jag läst på många många år! Den är nu såld till över 30 länder, utkommer i USA och England i sommar - där förhandsbuzzet är väldigt stort! Finns nu ute i pocket här hemma - och författaren, han är här ifrån Löddeköpinge

Små stora saker av Jodi Picoult 
Kanske den bästa roman jag läste 2018!
Mycket stark berättelse om ras, privilegier och fördomar.

Maja Edman, Stockholm

Stora pelargonboken av Susanna Rosén
Nu stundar den ljuva våren och en del av vårt land har redan fått ett smakprov på den. Läs, njut och låt dig bli inspirerad av denna fantastiska och berikande bok som lär dig allt ifrån pelargonarter, till hur du lyckas föröka dem samt hur du ska förvara dem under alla våra årstider.

Boken har fantastiska 300 olika sorters pelargoner. Allt ifrån de klassiska sorterna som "Mårbacka" och "Amanda" till nya spännande sorter med underbara namn från sagornas värld.

Plåtmat : grönt i en långpanna av Julia Tuvesson
En investering i denna bok är inte bara en investering i tid med att slippa massa disk och tid med att stå och laga mat i vardagen, detta är en kokbok som lär dig att nyttja det du har i kylen för att tänka hållbart och ta tillvara på alla råvaror med en stor inriktning åt det gröna hållet.

Missa inte den sista delen i kokboken där du har massor av röror som är ljuvliga till de kommande grillkvällarna som stundar. Låt dig inspireras av maten och njut av den extra fritiden du får.

Ändå inte försvunnen: om sorg, tröst och att vara människa av Lasse Berg
Boken är skriven av vår uppskattade Lasse Berg som är känd för bland annat Kalahari-serien och har gjort sommar i P1. Lasse Berg fick, tillsammans med sin fru, under en resa det fruktansvärda beskedet om att deras dotter har varit med om en fullständig osannolik och tragisk olycka. En olycka som tog deras älskade Linda ifrån dem i en ålder på endast 34 år.

Denna bok är från det fruktansvärda samtalet om att deras dotter gått bort, till samtalen med alla hennes vänner, kärleken till hennes hund och hur deras äktenskap har klarat denna otroliga sorg som för alltid kommer bäras.

Bakom Alfons : Gunilla Bergström in på livet av Klas Gustafson
I denna boken möter vi Gunilla Bergström, en av våra mest uppskattade barnboksförfattare som skapat den underbara figuren Alfons Åberg. Vi kommer närmare Gunilla tack vare denna underbara berättelsen gjord av Klas Gustafson.

Någon sagotant säger hon säg inte vara: jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

Läs och upptäck en person som har skapat och illustrerat fler fantastiska böcker förutom den med en Alfons som alltid vill gå sin egen väg.

Små eldar överallt av Celeste Ng
Det här är en pärla som värmer mitt bokhjärta extra mycket. Om du gillar Liane Moriartys böcker kommer du definitivt att tycka om den här. Boken utspelar sig i Shaker heights där familjer har bott i generationer efter generationer.

Bor man här så är man ganska främmande för förändringar och det finns inget kanske mellan ja och nej. Därför blir det en frontalkrock när Mia flyttar till staden, hon lever ett nomadliv tillsammans med sin dotter Pearl och hennes passion i livet är fotografering. De brukar stanna några månader i varje stad tills Mia känner sig rastlös och då åker de vidare mot nästa projekt och stad.

I Shaker heights bor även familjen Richardson. Där är allt solsken och glitter, framförallt enligt mamma Richardson. i familjen finns det fyra barn som alla är livliga tonåringar. Mamma Richardson lever med visionen att tonåringar ska få leva ett någorlunda eget liv utan de vuxnas pekpinnar som pekar hit och dit. Det är nu som fusionen startar mellan familjerna.

Den yngsta dottern hos Richardsons finner en stöttepelare i Mia och önskar ibland att hon bodde där istället. Mias dotter Pearl blir bästa kompis med de äldsta barnen Richardson och önskar att hon var en dem.

Jag älskade denna historien för bokens slut berättas i första kapitlet, och oavsett hur historien fortskrider så vet du vad som kommer att hända, men det är många hinder på vägen dit.

Linda Blomqvist, Karlskrona

En gentleman i Moskva av Amor Towles
En fantastisk roman som alla verkligen bör läsa. Ett vackert språk vävs in i en historia man inte vill ska ta slut. Möt greven som undslipper dödsstraff med nöd och näppe och istället får husarrest i ett vindsrum på lyxhotellet han tidigare bodde i en svit på! Kunde inte sluta läsa den när jag väl börjat! 

Olivia av Ian Falconer (barn)
En ljuvlig liten gris med en massa energi och bus på gång! Illustrationerna är helt fantastiska! Läs den tillsammans innan läggdags! 

Järtecken av Christoffer Carlsson
Ojojoj vilken spänningsroman han levererar Mr C Carlsson! GW har rätt även denna gång så löp och köp! Du kommer tas med i en känslostorm där du vill veta mer! Christoffer beskriver miljöer och individer på ett helt fantastiskt vis och man kliver liksom in i boken. 

Hon som var jag av Wendy Mitchell
När jag fick denna memoar i min hand blev det en känslostorm då en mycket fin väns mamma nyligen drabbats av just Alzheimers, för jag ville både lära mig mer men samtidigt tig rädslorna över för vad jag skulle upptäcka! Men detta är en bok alla bör läsa. Mycket fin och lärorik! En viktig bok helt enkelt! 

Annika Nyängs, Västerås

Frallan och kärleken av Sara Ohlsson (barn)
Måste man vara kär även om man inte vill och hur känns det egentligen? Frallans mamma och mormor hjälper till att reda ut Frallans kärleksbekymmer och precis som i de tidigare böckerna bjuder de på roliga upptåg och finurliga påhitt som gör det omöjligt att hålla sig för skratt. En riktig högläsningspärla!

I döden för dig av Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter (ungdom)
I döden för dig har allt en bra ungdomsbok bör ha. Den är omskakande och obehaglig men samtidigt hoppingivande. Man fullkomligt slukas av historien om Nina och Onni som var för sig lever i sitt eget helvete men som tillsammans hittar tröst och styrka i varandra. 

Kastanjemannen av Søren Sveistrup
För alla deckarfantaster är Kastanjemannen ett måste! Det är brutala mord, nagelbitande spänning och oväntade vändningar genom hela boken. Så ryslig att jag höll andan flera gånger, ända kunde jag inte sluta läsa. Riktigt bra, med andra ord.

Juliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury 
Den här boken är en kärleksförklaring till böcker och dess betydelse och inflytande över våra liv. Pittoreskt, allvarligt och galet på samma gång. Jag hade ingen aning om vart historien skulle ta vägen, det var bara att resa med och låta sig överraskas.

Scener ur hjärtat av Malena Ernman
Det här är en bok som verkligen alla bör läsa! Så självutlämnande och gripande att den är svår att lägga ifrån sig. Malena berättar på ett rakt och ärligt sätt om de kriser som drabbat henne och hennes familj och är en viktig ögonöppnare om krisen som drabbar oss alla – klimatkrisen.