Författarintervju Zeina Mourtada

– 5 snabba frågor

Zeina Mourtada är tillbaka med en rykande het kokbok! Den här gången tar hon med läsaren på en kulinarisk resa till Sierra Leone i Västafrika via Libanons Mellanösternsmaker och ett myllrande Malmö. Vi har träffat henne för fem snabba frågor om boken – läs vidare!

Zeina Mourtada
Copyright/fotograf: Gabriel Liljevall


1. Din kokbok är mer än en samling recept – det är också en berättelse om matens betydelse i ditt liv. Hur växte idén fram? 

Recept är skatter som man ska bevara, särskilt familjerecept. Jag har länge velat skriva en bok med mina bästa familjerecept som skänkt mig så mycket glädje under hela mitt liv. Förhoppningsvis kommer dessa skatter bringa någon lycka och mycket glädje runt deras matbord. Varje rätt i boken har en betydelse och en historia. Med dessa berättelser vill jag att läsaren ska följa med på en matresa till otroligt vackra Sierra Leone, ljuvliga Libanon och älskade Sverige.
 

2. Vilket recept i boken ligger dig närmast hjärtat och varför? 

Cassandra leaf stew är en rätt jag åt för första gången när jag var ett barn i Sierra Leone. En mustig och unik gryta med ljuvliga smaker. Denna gryta blev en stor favorit för hela min familj och i många år har vi suktat och längtat efter att få smaka den igen. Det var först när jag åkte tillbaka som vuxen till Sierra Leone som jag lyckades få ett perfekt recept. Jag bjöd min pappa och syskon på den när jag var tillbaka i Sverige och det var en helt underbar känsla. Vilken lycka att få återuppleva dom lyckligaste stunderna i vårt liv genom maten.


3. Hur väljer du vilka recept som får plats i en bok och vilka som får stanna i köket? 

Jag studerar noga vilka typ av recept som mina läsare gillar som mest. Jag märker det tydligt via deras engagemang när jag delar ett recept. ”Aha, det är alltså mustiga grytor som folket älskar. Då ska vi få med en härlig blandning i boken”. Jag bollar även mycket med min familj som är mina mest ärliga kritiker. Lägger ner väldigt mycket tid på att skriva en lång lista på vilka recept som jag vill ha med och väljer dom absolut bästa.
 

4. Om du fick bjuda vem som helst i världen på middag, vem skulle det vara och vad skulle du laga? 

Det skulle absolut vara min bror Chafic. Jag hade lagat cassava leaf stew, tror att han hade blivit glad över att få smaka den igen.


5. Vilket är det finaste matminnet från din barndom?

Det var när mamma och jag bakade pitabröd. Doften, värmen och det nybakade brödet som kom ut från ugnen var som en dröm.

Exklusivt bonusrecept! Zeinas favoriträtt Cassava leaf. Till bonusreceptet >>