Pusselexpertens bästa tips!

– Lyckas med ditt pusslande

Här delar pusselexperten med sig av värdefulla tips och råd för att hjälpa dig att lyfta ditt pusslande till en helt ny nivå. Låt pusselglädjen infinna sig bit för bit!

 

1. Välj ett pussel som passar dig och med ett motiv som du tycker om. Ett detaljrikt pussel är lättare. Men se upp, vissa mönsterbilder kan bli grötiga och då blir det svårare. Är du nybörjare är ett 500 bitarspussel perfekt att börja med!

2. Det är viktigt att avsätta en bra yta för pusslandet. Det bör vara ett tillräckligt stort bord. Jag gillar vita/ljusa underlag eftersom jag tycker bitarnas färger och mönster syns bättre då.

3. Börja med att vända och sortera bitarna efter färg och mönster. Titta på bilden av pusslet innan du börjar sortera så att du får en ungefärlig bild av hur färger och mönster hänger ihop.

4. Om möjligt, placera sorteringshögarna efter var de ska läggas på pusslet, så slipper ni flytta om en massa färdigbyggda delar när de ska sammanfogas.

5. Kör ni fast: börja med att sätta ihop kantbitarna så att ni får ramen.

6. Vid läggandet av stora partier i samma färg/mönster, exempelvis en himmel: sortera bitarna efter form och testa er fram. Lägg bitarna ni redan testat i en särskild hög. När ni provat alla bitar börjar ni om.

7. Lägg pussel tillsammans med en vän eller familjemedlem. Att lägga ett 1000-bitarspussel tar några timmar och då finns verkligen tid att umgås. Fixa lite gott snacks och god dryck till (men spill inte på pusslet, de flesta pussel tål inte väta). Bestäm på ett ungefär vem som lägger vad så blir det ett mer följsamt pusslande.

8. Lyssna på musik, en ljudbok, en podd eller radio när du lägger pussel. Tiden när du pusslar är utmärkt till att lyssna ikapp.

9. Framför allt: Att lägga pussel ska vara roligt och avslappnande! Lägg pusslet på det sätt som passar er bäst. Det finns inga rätt och fel.

Svensk mästare i pussel 2025

Akademibokhandelns egen pusselexpert Terese Scherman har tagit hem segern i singelklassen i pussel-SM 2025 och kan nu titulera sig svensk mästare i pussel! Med en imponerande vinnartid på 39 minuter och 9 sekunder för ett 500-bitars pussel visade hon sin skicklighet vid pusselbordet. 

1.  Grattis till vinsten Terese! Vad gick genom ditt huvud när du satte den sista biten på plats? 

Det var total förvirring. Vann jag? Det kändes helt overkligt.

2. Hur förberedde du dig inför pussel-SM och fanns det några särskilda tekniker du använde för att hålla fokus under tävlingen? 

Jag pusslade MYCKET. Ofta samma pussel flera gånger efter varandra för att se hur lång tid olika sätt att lägga upp pusslandet tar. Sista veckorna innan SM pusslade jag flera pussel varje dag. Det är stressigt att lägga på tid, samtidigt som en massa andra personer lägger samma pussel. Men jag har märkt att det blir lättare och lättare att hålla fokus ju mer jag tävlar. Vissa har musik i öronen men jag taggar till av att höra andra som pusslar.

3. Vad skulle du säga till någon som vill testa att tävla i pussel men inte vet riktigt var de ska börja? 

Pussla mycket och på olika sätt. Våga släppa sargen (kanten) och lägg efter färg och mönster istället för kanten först. Ta tid när du pusslar så att du ser din förbättring. Och ställ upp i SM! Det är öppet för alla och det viktigaste är att ha roligt och ta del av den härliga pussel-gemenskapen, inte att vara snabb. Pusslare har ett roligare liv!