bokomslag Vi är Orlando : en amerikansk tragedi
Samhälle & debatt

Vi är Orlando : en amerikansk tragedi

Johan Hilton

Inbunden

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 402 sidor
  • 2020

Lysande, Hilton.
Borås Tidning

Med sin tredje bok bekräftar Hilton att han är en sakprosaförfattare som går sin egen väg - och som skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda, snarare än att dra svepande streck. // Mängden av perspektiv, som lätt hade kunnat bli spretig, bildar tvärtom en omtumlande och djupt drabbande helhet. Jag hoppas att den ska hitta fram till många läsare, på båda sidor om Atlanten.
Svenska Dagbladet

Jag önskar att varje kollektivt trauma kunde tillägnas en sådan här bok
Dagens Nyheter

Strax efter klockan två på natten till söndagen den 12 juni 2016 kommer det första larmet. En tungt beväpnad man har klivit in genom dörren på nattklubben Pulse, någon kilometer från Orlandos centrum, och börjat skjuta, rakt in mot dansgolvet. Innan polisen hinner stoppa massakern har 49 människor mördats i den dittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia.

Berättelsen om Orlando tog snabbt form. Attentatet utfördes av en ensam islamist som riktade sitt hat mot hbtq-samhället. I skuggan av Disney World samlade sig staden för att hedra offren, de flesta unga människor ur Orlandos latinamerikanska hbtq-community. Men händelsen visade sig snart ha fler skikt än vad det först verkade.

Genom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land tiden före, under och efter katastrofen.

Nu släpps Vi är Orlando som tveklöst gör anspråk på topplacering gällande årets bästa fackböcker. // Minnesbilder rekonstruerar förlopp och det är omtumlande, hjärtslitande läsning. Men det är också folkbildning om ett "efteråt", där kampen fortsätter. Med beundransvärd källvarsamhet visas hur sorg och smärta skapar organisering, kärlek och aktivism.
BTJ 5/5

det är helt och hållet tack vare den litterära metoden som Hilton lyckas skapa en akut och ångestfylld närvarokänsla // imponerande och grundlig i sin vittnesmålsdokumentation
Göteborgs-Posten

Det är uppslitande att läsa Johan Hiltons omsorgsfullt frampenslade reportage
Expressen

Kören av röster i Hiltons bok skildrar denna identitetskris lyhört och nyanserat. Det känns som att alla får komma till tals. Här finns hjärtskärande vittnesmål om liv fullkomligt demolerade av posttraumatiskt stress // Här finns bitterhet och sorg, men också hjältemod och civilkurage. // Det är sådana detaljer som utgör helheten i Vi är Orlando. Och det är mycket bra.
P1 Kultur

en vackert mänsklig bok
Aftonbladet

Vi är Orlando är rapp och mycket läsvärd från början till slut. // Hilton har komponerat ett körverk för olika stämmor, det är en imponerande prestation. Boken bjuder på såväl omskakande som tänkvärd läsning.
Jönköpings-Posten

  • Författare: Johan Hilton
  • Format: Inbunden
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789127157903
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 402
  • Utgivningsdatum: 2020-04-30
  • Förlag: Natur & Kultur