bokomslag Våldets vändkrets
Skönlitteratur

Våldets vändkrets

Nathacha Appanah

Flexband

249:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

Fri frakt vid köp över 99:- för medlemmar.

 • 183 sidor
 • 2018

På den tropiska franska ön Mayotte i Indiska oceanen lever Moïse, en ung pojke med ett svart och ett grönt öga. Efter att vid födseln ha övergivits av sin mor som ser det gröna öget som ett tecken på att hennes son är besatt av djinner, och därmed olycksbringande, tar sjuksköterskan Marie hand om honom. När Moïse är fjorton år dör Marie i en olycka och Moïse blir lämnad ensam att möte kåkstadens växande fattigdom, laglöshet och våld. Våldets vändkrets har väckt stor uppmärksamhet i Frankrike och blivit mångfaldigt prisbelönad.

Nathacha Appanah föddes 1973 i Mahébourg på Mauritius, där hon efter litteraturstudier arbetade som journalist innan hon 1998 flyttade till Frankrike. Hon debuterade som författare 2003. 

»Språket i 'Våldets vändkrets' är levande, fullt av helgjutna metaforer. Den är lättläst men har många lager. 'Våldets vändkrets' handlar om drömmen om Europa, men även om att hitta sig själv, ett sökande som får flera lager av mening i det som ibland kallas 'mellanförskapet', där ursprung och nationalitet ligger i gränslandet mellan flera olika grupper. I takt med att världen blir alltmer global breddas floran av erfarenheter. Samtalet om hur vi ska hitta våra egna identiteter, mellan normerna är nödvändigt, för mötet mellan kulturer kan innebära konflikt men också kraft. I den diskussionen har den här vackra och komplexa romanen mycket att tillföra.»
Svenska Dagbladet

»Det är en levande skildring som skickligt växlar tempo mellan febrig undergångsstämning och mer eftertänksam reflektion kring existensens obesvarade frågor. Hon väver också in på ett naturligt, nästan omärkligt, sätt element från både kristen, biblisk tradition och från inhemsk mytologi. Nathacha Appanah bor sedan 20 år tillbaka i Frankrike, men har sina rötter på den närbelägna ön Mauritius. Den är mest känd för utrotningen av dronten, sina tidiga frimärken, några celebra litterära besök under 1800-talet Joseph Conrad, Mark Twain och att Nobelpristagaren Le Clézio har sina rötter här. Det är hög tid att också lägga Nathacha Appanahs namn på minnet.»
Gefle Dagblad

»Författarens språk, väl förmedlat av översättaren Maria Björkman, är direkt och osminkat, glimtvis poetiskt. En drabbande berättelse om ungdomars utsatthet och våldets härjningar i flyktingkatastrofers spår.»
BTJ-häftet

»en gripande, stundtals obehagligt realistisk, historia om överlevnad och undergång i just vår egen tumultuariska tid. Jag kommer i alla fall inte att glömma Moïse, gettobossen Bruce och Marie i första taget. Inte heller kommer jag att glömma varför de alla är uppspolade på just denna gudsförgätna plats i världen. Så blir det med riktig litteratur. Den äter sig in i läsarens undermedvetna, på gott och ont.»
Bloggen Nydahls kustvandringar  

»Brännande om migrationskrisens effekter, i en berättelse förlagd till en paradisö vid EU:s yttersta rand. Fransk-mauritiska Nathacha Appanahs femte roman är naken, rå och utomordentligt lyrisk.»
Litteraturtoppen

 • Originaltitel: Tropique de la violence
 • Författare: Nathacha Appanah
 • Format: Flexband
 • ISBN: 9789186497644
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 183
 • Utgivningsdatum: 2018-08-30
 • Översättare: Maria Björkman
 • Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag

Öppettider för butik

för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

Öppettider idag: