bokomslag Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer
Historia

Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer

Jeanette Olsson Gunilla Lundgren

Inbunden

369:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 1-3 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 149:-

  • 128 sidor
  • 2019

Boken Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer sträcker sig över tre sekel och tre kontinenter. Det är berättelsen om fyra generationers romska kvinnor och deras dramatiska liv, speglat genom deras ögon och genomvärldshistorien. Kvinnorna, Jeanette Olsson och hennes mormors mor, mormor och mor, leder sig själva, föräldrar och barn genomvärlden. Från Asien och Östeuropa på 1800-talet, över Atlantentill Latinamerika, tillbaka till Europa, genom andra världskrigetför att slutligen komma till Västerås där de är med och byggerfolkhemmets välfärd.

I ord och bild tar vi del av kvinnornas glädje,sorg och starka vilja att inte bara överleva utan att leva. Många fotografier är tidigare opublicerade bilder ur Jeanette Olssonsfamiljealbum, liksom ur både svenska och utländska arkiv. Blandannat från Auschwitz där en stor del av Jeanettes släkt mördades samt foton och dokument från hennes tid i Polen, som flykting i Italien och från flyktingförläggningar, socialtjänst ochskolor från hennes första tid i Sverige. Några av de få släktartefakter som Jeanette och hennes förmödrar burit med sig genomhistorien avbildas också. Det finns många böcker om romer, men få av romer. Även böcker och vetenskapliga verk som hyllas i media möter ofta starkkritik av romerna själva, eftersom de upplever att de beskrivsnedsättande eller exotiskt. Detta är en bok som tar läsaren med påen resa i tid och rum. En resa som skapar förståelse för en svenskminoritet och som utmanar våra fördomar.

Gunilla Lundgren är författare och har skrivit femton böcker i samarbete med romer. Nyligen fick hon den romskakulturorganisationens ERG:s hederspris samt Heffaklumpen för sitt arbete. Jeanette Olsson härstammar från en rysk-romsk familj som utvandrade till Sydamerika under tidigt 1900-tal. Efter ett liv som flykting i era länder i Europa kom hon till Sverige som barn. Jeanette driver företaget Mänskliga möten. Boken är formgiven av Sebastian Wadsted.

  • Författare: Jeanette Olsson, Gunilla Lundgren
  • Formgivare: Sebastian Wadsted
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789188369239
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 128
  • Utgivningsdatum: 2019-04-05
  • Förlag: Dokument press