Kommande
bokomslag Stumt ljus

Stumt ljus

Boris Zetterlund

Inbunden

289:-
Kommande

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

  • 2021
Året är 1912 och filmens pionjärtid har just inletts. Det är en tid av utveckling och förväntan, men sjuttonårige Vilhelm vet inte vart han ska ta vägen med sitt liv eller sina känslor. När han får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör anar han inte vilken påverkan resan kommer ha på både hans syn på livet, sig själv och konsten. Vägen genom Europa blir en karusell av vandringar i okända städers mörka kvarter, kabaréer, möten med märkliga karaktärer - både levande och möjligen döda - och diskussioner om livets och filmens villkor. En dag möter han den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Simone har, liksom Vilhelm, ett tragiskt förflutet. Men är det verkligen en slump att deras vägar korsas?

Stumt ljus är en kärleksförklaring till tiden efter förra sekelskiftet och filmskapandets pionjärer då inte minst kvinnorna hade en framträdande roll. Det är en berättelse om att förhålla sig till sig själv, sanningen och ödet. Hur svårt det än kan vara.

Boris Zetterlund föddes 1956 i en liten by på halvön Istrien som idag tillhör Kroatien. Platsen har färgat karaktärerna i Stumt ljus . Till Malmö kom han 1961 via flyktingläger utanför Bari och Napoli. Med sin stora passion för film och dess värld var det nästintill omöjligt för Boris att inte skriva sin berättelse som utspelar sig under filmens pionjärtid.
Boris är utbildad socialpedagog och bibliotekarie. Idag är han senior advisor i ett företag som levererar it-system till och samarbetar med bibliotek, filmarkiv och museer över hela världen.
Förutom några gästspel i Borås och Stockholm har han varit Malmö trogen.
Stumt ljus är Boris andra roman. 2018 debuterade han med Kabaré Vemod .
  • Författare: Boris Zetterlund
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789175575322
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2021-11-21
  • Förlag: Hoi Förlag AB