Välj butik

Visa alla butiker

  bokomslag Omodernt : människor och tankar i förmodern tid

  Omodernt : människor och tankar i förmodern tid

  Mohammad Fazlhashemi • Eva Österberg

  329:-
  • Inbunden
  • 320 sidor
  • 2009
  Kan vi idag ha något att lära av de klassiska, medeltida och tidigmoderna kulturerna? Många skulle svara ja på den frågan, men det finns också de som skulle beskriva det förmoderna som irrationellt, traditionsbundet, kollektivistiskt och framför allt otidsenligt. Men att behålla kontakten med det förmoderna behöver inte betyda att man bekräftar ett "arv" från det förflutna eller erkänner samband och ägnar sig åt återbruk av äldre tiders idéer. Bättre är att omvandla, utveckla eller avveckla tidigare tankar eller kritik kring sociala och estetiska mönster.

  I antologin Omodernt - Människor och tankar i förmodern tid medverkar elva forskare som representerar en rad humanistiska discipliner. Deras texter berättar på mångfacetterade sätt om idéer och föreställningar, språk och texter från antiken till 1600-talet som är relevanta än idag. De argumenterar för vikten av kunskap om de perioder som ligger före vår moderna tid och ger konkreta exempel på forskning i den andan. Det viktiga är att uppmuntra kommunikationen över seklen, viljan att vidga sina egna associationer kring mänskligt handlande, att fördjupa sina insikter om hur människor i historien försökt att hantera sin existentiella och samhälleliga situation. Genom sådana perspektivbyten kan vi i bästa fall få klargörande idéer även om vår egen tid.

  Mohammad Fazlhashemi är professor i idéhistoria vid Umeå universitet och Eva Österberg, professor i historia vid Lunds universitet. Övriga medverande är: Marcia Sá Cavalcante Schuback, docent i filosofi och lektor vid Södertörns högskola, Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, Eva-Carin Gerö, professor i antik grekiska vid Stockholms universitet, Bo Lindberg, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, Janken Myrdal, professor i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala, Anders Piltz, professor emeritus i latin vid Lunds universitet, Catharina Raudvere, professor i religionshistoria vid Köpenhamns universitet, Eva Rystedt, professor i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, Henrik Williams, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet.

  Finns boken i din butik?

  Välj butik för att se lagerstatus och eventuellt reservera boken.

  Ingen butik vald

  Välj butik
  263974

  Ja, finns i vald butik

  Fåtal kvar i vald butik

  Finns ej i vald butik Välj en annan butik eller kontakta oss.

  Tillfälligt slut i vald butik Välj en annan butik eller kontakta oss.

  Beställ i butik Den här boken är en beställningsvara. Välkommen till din butik så hjälper vi dig.

  Ej beställningsbar

  Lagerstatus saknas

  Köp i e-handel

  Hos dig inom 1-3 arbetsdagar

  Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

  • Författare: Mohammad Fazlhashemi, Eva Österberg
  • Format: Inbunden
  • Upplaga: 1
  • ISBN: 9789185509188
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 320
  • Utgivningsdatum: 2009-05-20
  • Förlag: Nordic Academic Press

  för att se lokala öppettider, evenemang och personalens tips.

  Idag