bokomslag Majornas historia : krig och oxar, sill och socker
Historia

Majornas historia : krig och oxar, sill och socker

Per Hallén Kent Olsson Lage Rosengren Peter Sandberg

Inbunden

349:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-5 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 345 sidor
  • 2007
En nyskriven bok om Majornas historia med underrubriken Krig och oxar, sill och socker. Nedslag i uthamnen Majornas historia fram till 1920.

Innehållet är resultatet av ny ekonomhistorisk forskning kring Majornas utveckling från medeltidens slott och kungsgård fram till 1920-talets hamn- och industristadsdel. Författarna är en grupp forskare verksamma vid institutionen för ekonomisk historia vid Göteborgs Universitet: Per Hallén, Kent Olsson, Lage Rosengren och Peter Sandberg. Verket är resultatet av ett vetenskapligt lagarbete med fokus på den dynamiska ekonomihistoriska utvecklingen i ett av de mest intressanta områdena i svensk historia - Göta älvmynningens södra sida.

Boken som är på 345 sidor, är inbunden, rikt illustrerad och tryckt i färg. Utgivare är Landsarkivet i Göteborg.

Boken om Majornas historia är intressant för alla som vill fördjupa sig i Göteborgs utveckling då den tar sin början i tiden före den nuvarande stadens grundande. Den behandlar genom flera detaljstudier en stor del av den ekonomiska utveckling och industriella verksamhet som växte fram väster om den annars slutna fästningsstaden Göteborg under framförallt 17- och 1800-talet.

Här några exempel på kapitel som ingår i boken:
Slottet och Älvsborgsstaden under tidigt 1500-tal, Nordiska sjuårskriget och dess följder, Kungsgården 1570-1655 ett statligt storgods, Sill och sjöfart skapade Majorna, Bland kor och sjömän - längs Allmänna vägen kring år 1750, Sillsalteri- och trankokeriverken på Majnabbe, Ostindisk kompaniets utrustningshamn, Industrier i Majorna under 1700-talet, Sockerraffinaderiet vid Klippan - Sveriges första storindustri, En trävaruexport av nationell betydelse - Dicksons Majnabbe, Varvet Kusten - stadens ledande reparationsvarv, Inkorporeringen med Göteborg år 1868 - en införlivning med en lång förhistoria, Längs Allmänna vägen 1869, Sockerbruksarbetarna - en arbetararistokrati i Majorna, Varvet Kusten och transportrevolutionen, Det stora bryggeriet i hängmattan - Bryggeri AB Kronan, Utesömmerskor - en småföretagargrupp.
  • Författare: Per Hallén, Kent Olsson, Lage Rosengren, Peter Sandberg
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789163141164
  • Språk: Odefinierat språk
  • Antal sidor: 345
  • Utgivningsdatum: 2007-09-26
  • Förlag: Landsarkivet i Göteborg