bokomslag Frisk utan statiner : konsten att förebygga hjärtsjukdomar utan att använda statinläkemedel
Vetenskap & teknik

Frisk utan statiner : konsten att förebygga hjärtsjukdomar utan att använda statinläkemedel

Aseem Malhotra

Danskband/flex

279:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-6 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 199:-

  • 191 sidor
  • 2022
- Hjärt¿sjukdomar kan stabiliseras och fås att gå tillbaka med hjälp av diet- och livsstilsförändringar.

- Statiner har ingen tydlig effekt för att fördröja utveckling av hjärtsjukdomar.

Det är två av de slutsatser som den brittiske kardiologen Aseem Malhotra kommer fram till i Frisk utan statiner, där han undersöker i vilken mån den etablerade synen på statiner är vetenskapligt grundad.

I sin bok presenterar han en alternativ, statinfri metod för att förebygga och reversera hjärt¿sjuk¿domar, där fokus ligger på hälsosamma matvanor och livstilar.

Aseem Malhotra tar även upp hur man på ett tidigt sta¿dium kan bli medveten om riskfaktorerna för hjärtsjukdomar och hur man kan beräkna dem.

Hjärtsjukdomar är den främsta dödsorsaken i västvärlden och den vanligaste medicinen mot dem är statiner. När statinläkemedlen introdu¿cerades trodde forskare att de helt skulle eliminera hjärtsjukdomar. Men så blev inte fallet.Aseem Malhotra är överläkare inom kardiologi och professor i evidensbaserad medicin. Han medverkar som expert i ¿brittiska och inter¿na¿tionella medier och skriver i vetenskapliga tidskrifter som British Medical Journal och ¿European Scientist. År 2020 utgav han boken Bättre immunförsvar på 21 dagar (Karneval). I Storbritannien är Aseem Malhotra en fram¿trädande representant för den »livsstilsmedi¿cinska« rörelsen. År 2018 utnämndes han av företaget Onalytica till den mest inflytelserika läkaren i världen vad gäller opinionsbildning kring fetma.Aseem Malhotra: Varför är hjärtsjukdomar fortfarande dödsorsak nummer ett?

Under läkarutbildningen fick vi lära oss vilka de traditionellt ¿vikti¿gaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar är: högt kolesterol, ¿diabetes, rökning, högt blodtryck och hög ålder. Dagens undervisning förmedlar samma budskap. Ändå har vi, trots decenniers forskning, inte bara misslyckats med att utrota ¿hjärt¿sjukdomarna de är fortfarande dödsorsak nummer ett i västvärlden.

Hur ska man förklara det?

Det beror först och främst på att hälso- och ¿sjukvårdens primära medel för att förebygga och behandla hjärtproblem har fokuserat på läkemedel (vilket har haft mycket begränsad effekt), istället för att ta itu med ¿bakomlig¿gande orsaker.

För det andra beror det på att de konven¿¿tio¿¿¿nella kostråden om att begränsa kolesterol genom att minska konsumtionen av mättat fett inte bara är felaktiga, utan också san¿nolikt har ökat risken för hjärtsjukdom genom att stimulera den enskilt viktigaste faktorn bakom kranskärlssjukdom och hjärt¿infarkt, nämligen insulin¿resistens.
  • Författare: Aseem Malhotra
  • Format: Danskband/flex
  • ISBN: 9789189494077
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 191
  • Utgivningsdatum: 2022-04-19
  • Översättare: Ulrika Junker Miranda
  • Förlag: Karneval förlag