bokomslag Framsidan och frånsidan : essäer
Skönlitteratur

Framsidan och frånsidan : essäer

Albert Camus

Inbunden

269:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 2-4 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 75 sidor
  • 2022
Redan i denna debutbok går det att se storheten hos författaren Albert Camus, eller som en fransk filosof uttryckte det: När man är tjugotvå är man knappt skrivkunnig, om man inte är ett geni.

Debutboken Framsidan och frånsidan innehåller fem essäer. Tre utspelar sig i Albert Camus uppväxtstad Alger, i de två andra är huvudpersonen på resande fot i Prag och på Mallorca. I fattigkvarteret i Alger finns de människor och den stämning som ger näring åt hans författarskap. Flera av de tankar som sedan präglar författarskapet formas här: ensamheten, den absurda världen och sökandet efter en mening i detta enda liv. Inte förrän efter tjugo år tillät Albert Camus en återutgivning av boken, om detta berättar han i sitt eget förord: "Det finns mer äkta kärlek i de här valhänta sidorna än i alla de följande."

1957 tilldelades han Nobelpriset i litteratur med motiveringen: "För hans betydelse fulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid."

Introduktionen till denna essäsamling är skriven av psykoanalytiker Peter Jansson.

Albert Camus föddes 1913 i Algeriet som då var en fransk koloni. Hans far stupade i första världskriget och modern, som var hörselskadad och analfabet, flyttade till ett fattigt kvarter i huvudstaden Alger. Där växte Albert upp tillsammans med sin mor, storebror och hushållets starka kvinna mormodern. På universitetet i Alger studerade han filosofi, blev journalist och debuterade som författare 1937 med Framsidan och frånsidan (Lindelöws bokförlag, 2022). Samlingen med de fem essäerna började han skriva på som 22-åring. Två år senare blev det hans debutbok. Nu ges den ut i nyöversättning. Översättare: Helén Enqvist.

Ifjol gavs hans första och enda novellsamling ut, Landsflykten och riket (Lindelöws bokförlag, 2021), också den i nyöversättning. Översättare: Ulla Bruncrona.

År 1957 tilldelades Albert Camus Nobelpriset i litteratur. I januari 1960 omkom han tragiskt i en bilolycka med sin franska bokförläggare. Några av hans mest kända verk är Pesten, Främlingen, Myten om Sisyfos och Människans revolt.
  • Författare: Albert Camus
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789188753557
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 75
  • Utgivningsdatum: 2022-12-16
  • Översättare: Helén Enqvist
  • Förlag: Lindelöws bokförlag