Tre snabba frågor med författare

– Lär känna dina favoritförfattare!

Här svarar aktuella författare på tre snabba frågor. Du får till exempel svar på vad de läser just nu, hur de hittar tid för läsning i vardagen och mer om deras nya böcker. Passa på att lära känna dina favoritförfattare lite bättre och ta del av ett och annat boktips!

Tre frågor med Åsa Larsson och Ingela Korsell, aktuella med boken PAX. Maran

Vilken bok läser ni just nu?
Ingela: 
Krigstid (2016) av Elisabeth Östnäs. Den andra delen i den fantastiska triologin Sagan om Turid - en nyskriven blivande klassiker som utspelar sig på vikingatiden. Denna bok är spännande, "välresearchad", underhållande och skrivet på ett exakt och drabbande språk. 
Åsa: Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead.

Hur gör ni för att hitta tid till läsning i vardagen?
Ingela:
Jag lyssnar på ljudböcker när jag gör vardagssysslor, t ex när jag städar, sorterar tvätt eller åker bil/tåg (perfekt om man som jag lätt blir åksjuk när jag läser med ögonen). 
Åsa: Avhåller mig från facebook och har börjat lyssna mycket på böcker. Numera är städtips=boklyssningstid.

Berätta om PAX-vandringen som man kan göra i Mariefred!
Ingela: 
PAX-ljudvandringen är en entimmeslång digitaliserad upplevelsevandring på plats i Mariefred där PAX-böckerna utspelar sig. Genom att ladda ner gratis-appen Guidly på sin mobil (på Iphone än så länge) och plugga in hörlurarna kan man sedan bege sig till de platser som finns i böckerna. På vandringen får man uppdrag av berättarrösten Estrid (en av bok-karaktärerna) och längs vägen möter man olika otäcka väsen. Eller som en 9-årig pojke beskrev det: "Det är jätteroligt! Det var som en bok, fast man är ute och går, och det var som om man själv är med i boken" (Boktugg 2017-06-18).

Tre frågor med Mikael Lindnord, aktuell med boken Arthur och hans vänner

Vilken bok läser du just nu?
Eldjägarna av Mons Kallentoft.

Hur gör du för att hitta tid till läsning i vardagen?
Jag avslutar alltid dagen med att läsa innan jag somnar. Efter jag nickat 3 gånger brukar det vara lagomt att släcka lampan.

Vad har hänt med Arthur sen vi sist såg honom?
Massor, han hade en rejäl uppförsbacke förra hösten men han redde ut det också. Nu är han stark som en oxe och full av energi.

Tre snabba med Denise Rudberg, aktuell med deckaren De sju som såg

Vilken bok läser du just nu?
Jag läser återigen om Mordet på Orientexpressen, en av de mest geniala spänningsromaner som skrivits. Deckarnas deckare liksom. Har själv gjorten hel del research kring kidnappningen av Charles Lindberghs baby som var en stor inspirationskälla när Agatha Christie skrev den och det finns en raf riktigt otäcka teorier om vad som egentligen låg bakom kidnappningen. 

Hur gör du för att hitta tid till läsning i vardagen?
Jag har ju lyxen att ständigt vara omgiven av böcker och litteratur varför det är gansks enkelt. Ibland väljer jag att lägga ett par timmar av min arbetsdag till att läsa. En hel del är research men en del är också rent nöje. Att läsa är en stor del av skrivandet.

Din sjunde elegant crime-deckare med Marianne Jidhoff i huvudrollen heter De sju som såg. Vad har boken för tema?
Hur en till synes perfekt fasad av en hyllad idrottshjälte visar sig gömma något väldigt obehagligt. Hur svårt vi har att förändra bilden av en folkkär person. 

Tre snabba med Tina Nordström, aktuell med kokboken Tinas kök

Vilken bok läser du just nu?
Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr.

Hur gör du för att hitta tid till läsning i vardagen?
Helgerna - då dricker jag kaffe i min Blommiga fåtölj, och där läser jag!

Din nya kokbok heter Tinas kök. Vad är det allra viktigaste i ett kök?
Bra sällskap är trevligt!

Tre snabba med Viveca Sten, aktuell med novellsamlingen Iskalla ögonblick

Vilken bok läser du just nu?
På sängbordet ligger Patrick Melrose-sviten av Edward St Aubyn. Den är fängslande, mörk och med en eftersmak som är både bitter och beundrande.Jag lyssnar till Fredrik Backmans senaste  och suveräna "Vi mot dem” i suverän inläsning av Marie Richardsson. 

Hur gör du för att hitta tid till läsning i vardagen?
Jag har alltid både ljudbok och fysisk bok på gång så att jag kan växla mellan formaten. På så sätt kan jag alltid hitta tid för litteraturen. 

Får vi lära känna nya sidor av dina karaktärer i din novellsamling Iskalla ögonblick – tio skärgårdsberättelser?
Idén med en samling ”minideckare” var en oemotståndlig möjlighet att besvarar alla frågor som jag fått genom årens lopp: Hur lärde Thomas och Nora känna varandra? Varför blev de inte ett par? Hur blev Thomas polis? I iskalla ögonblick får läsaren en chans att lära känna karaktärerna och deras universum - Morden i Sandhamn - ännu djupare. Den första minideckaren utspelar sig 1981, den sista 2015. Den röda tråden i boken är Noras och Thomas relation genom åren - från första gången de träffades som tonåringar till livet som vuxna och föräldrar, genom både förhållanden, djup lycka och svåra förluster.