Recept Banana split

2 portioner
3 1⁄2 dl grekisk yoghurt, 10 % 1 dl kokoschips
2 bananer
2 dl chokladgranola
2 tsk lönnsirap
Den klassiska desserten men som frukostmat. Som kafé vill man alltid erbjuda sina gäster det bästa. Mycket frukt och grönsaker har kort säsong men en frukt som man alltid kan lita på är bananen – mättande, rik på kalcium och kolhydrater. I Sverige äter vi i genomsnitt 100 bananer per person om året. Vispa yoghurt och kokoschips i en bunke. Skala bananerna och dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik. Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna.
Strö chokladgranola över och droppa lönnsirapen på bananen.
Chokladgranola
ca 2 liter
1 liter havregryn
2 dl hela skalade mandlar 2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
1 tsk havssalt
1 1⁄2 dl kokosfett
1 1⁄2 dl honung
ev 3 msk kakao
2 dl kokoschips
2 dl tärnad, torkad frukt ev 1⁄2 dl kakaonibs
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Blanda havregryn, mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en bunke.
Smält kokosfett, honung och eventuellt kakao i en kastrull. Häll det över grynen och blanda. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna. Blanda med kokos, aprikoser och eventuellt kakaonibs. Förvara i en burk med tättslutande lock.
Tips! För chokladgranola, tillsätt kakao och kakaonibs av bra kvalitet enligt ingredienslistan.
*Vinnarna utses av en jury bestående av representanter från Akademibokhandeln. Juryns beslut kan ej överklagas. Tävlingen pågår t o m den 25 mars 2018 och vinnaren presenteras på vinnarsidan senast v. 13. Genom att vara med och tävla godkänner du att Akademibokhandeln lagrar dina uppgifter i syfte att kunna kontakta samt skicka ut vinster till vinnarna.