Testa på Kanelbolle ur "Superfood boost"

– En klassiker i raw-variant!

Erica Palmcrantz Aziz är Sveriges okrönta raw food-drottning. I "Superfood boost" skriver Erica om enkla och snabba mellanmål gjorda av superfoods. Nu har ni chansen att testa på ett recept ur boken. Att boosta med superfoods är det nya svarta!

"Mitt bästa mellis varierar från dag till dag men det som jag verkligen ser som en vardags lyx är raw kanelbolle! Det ger dig en underbar kanelbulle smak men du blir pigg och fylld med nyttigheter. Perfekt mot eftermiddags dippen!" - Erica Palmcrantz Aziz

KANELBOLLE CA 10 ST

En klassiker till kaffet är ju ändå en kanelbulle, eller hur? Själv vill jag bara åt det gottiga i mitten av bullen och därför gillar jag den här raw-varianten av kanelbulle.

DEG:
2 dl mandel, blötlagda eller torra
1 dl osvavlade russin
1 msk kokosolja, mjuk, (ej flytande) 1 tsk malen kanel
1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk vaniljpulver
en nypa salt

FYLLNING:
10 dadlar
1 msk kokosolja, mjuk (ej flytande)
3-4 tsk malen kanel
1⁄2 msk vatten

Kör mandeln i matberedaren tills den är finhackad. Tillsätt övriga ingredienser till degen och kör tills allt blandat sig. Forma till bollar.

Vill du göra det mer avancerat? Kavla med hjälp av bakplåtspapper, ett över och ett under, ut smeten till en rektangulär form, cirka 10 x 20 cm. Kärna ur dadlarna till fyllningen. Kör dadlar med kokosolja, kanel och 1/2 msk vatten i mixer. Bre ut fyllningen på degen, cirka 2 cm från kanten på långsidorna. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop till en rulle. Lägg in i kylen eller frysen.

I kylen blir den mjukare och håller cirka en vecka. I frysen blir degen hård men fyllningen är fortfarande mjuk, och den håller i  era månader. Testa även att torka i torkugnen i cirka 20 timmar på 42–45 grader. Dela då rullen i bitar och lägg i bullformar.