Stöld av Ann-Helén Laestadius

För några veckor sedan utsågs fyra medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Stöld" av Ann-Helén Laestadius. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Malin Stenmarker - Betyg 4/5

Stöld är en spännande och gripande bok där man får följa Elin som lever i en renskötare familj. Redan som 9-åring får Elin se hur hennes egen ren har blivit dödad. Hon hotas till tystnad och denna händelse påverkar både Elin och hennes familj.

Stöld ger oss en inblick i en del av vårt land som de flesta av oss inte vet så mycket om. Genom Anna-Helén Laestadius får vi även se kärleken till renskötarlivet i norra Sverige. Men vi får även vara med hur renar tjuvjagas och renar dödas brutalt och poliser som inte utreder brotten. VI får även ta del av de konflikter och spänningar som finns mellan renskötare och andra bybor.

Vi får följa familjen och särskilt Elin hur det är att vara en renskötarfamilj och vilka utmaningar som de ställas inför.

Boken handlar också om mod och rättvisa och att våga stå upp för det som man tycker är rätt. Vi får följa Elin som trots det hon varit med om som en liten flicka, fortsätter att kämpa för det som är rätt även om hon får kämpa ganska ensam ibland. Att stå upp för det som är rätt får en att påminnas om att det är viktigt var vi än liver, att rättvisa är en viktig del i vår värld och att detta är något vi aldrig får sluta kämpa dör. Elin älskar renskötarlivet men hon är tjej och det är inte alltid så lätt att ta den plats hon vill när hon är en tjej i en mansdominerad värld.

I Stöld får vi även lära känna flera människor och deras relationerna. Sorg är även en del i boken och vi får följa personerna i deras sorg och vad de brottas med i livet.

Boken handlar om kärleken till renar och naturen. Det är vackra skildringar av naturen och man kan riktigt känna att man är där i detta landskap som få av oss lever i. Det som gör boken så bra är skildringar av samerna och konflikterna de lever med och som funnits i generationer och påverkar både samer och de andra byborna. Men även att vi får följa Elin och hennes kamp för rättvisa.

Jag tycker att Stöld är värd att läsas dels för att människorna gestaltas på ett sätt som gör att man känner med dem och får en förståelse varför de agerar som de gör. Sedan är den värd att läsas för att jag tror att många med mig inte vet så mycket om hur det är att leva som renskötare och vilka problem de utsätts för och vilka konflikter som finns i dessa byar.

Kan varmt rekommendera denna bok! Läs den om du gillar relationsböcker och vill veta mer om samer och deras liv!

Lena Wellman - Betyg 4/5

Genast från första sidan sveps jag med av språket. Det är poetiskt, intensivt, målande och drar läsaren in i miljön på ett omedelbart sätt. Det går inte att värja sig. Det är spännande, upprörande och gripande. Det här är en viktig bok med ett ämne som måste belysas, ja som borde gjort det för länge sedan. Jag hoppas att denna bok får många läsare och att samernas problem lyfts i debatten. Det som gör att jag inte ger boken full pott är att jag inte klarar av att läsa om djur som lider, djur som dödas. Då lägger jag ifrån mig boken. Men för den läsare som kan stå ut med detta, väntar stor läsning.

Gunilla Brunemalm - Betyg 5/5

En bok som fångat mig och varit svår att släppa. Jag vill hela tiden läsa vidare, även om jag ibland känt oro över vad nästa kapitel ska handla om. Författarinnan Ann-Helén Laestadius ger oss läsare möjlighet att få insyn i samernas kultur som är ganska okänd för de flesta av oss. Med sitt målande språk beskriver hon kampen om överlevnad, det mansdominerande renskötarlivet, utsatthet, naturskildringar, tjuvjakter, polisen som inte utreder brott mm.

Jag vill verkligen rekommendera denna bok. 

Jojo R - Betyg 4/5

Efter att ha läst  Ann-Heléns ungdomsböcker har jag länge undrat - varför kommer ingen vuxenbok? Och nu är den här!
Fylld av detaljrika naturskildringar, interiörer, dofter, smaker och känslor - det som hon är så bra på att få fram i ord som blir till bilder.
Närheten och avstånden mellan människor - de egna och de andra. Hoten och rädslorna - som växlar i omfång och art.
Att hon presenterar detta först ur ett barns, senare en tonårings och en vuxens perspektiv gör allt så mycket mer trovärdigt.

Slutkapitlen som lockar fram tårar hos läsaren är det som sänker betyget från toppnivån - gripande javisst! men ändå på gränsen till publikfrieri...
Det boken står för - Styrkan! reduceras till svaga punkter hos karaktärerna som får åtminstone mig att undra om hon bytt sida, till utifrånperspektivet - vi här borta...
Men bortsett från detta är det är det en viktig bok som borde läsas av fler än de som har anknytning till trakterna.
En bok som förklarar och ger insyn i hur traditioner påverkar och styr i relationer mellan Oss och Andra, inte bara "där uppe".