Skuggjägaren av Camilla Grebe

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fyra medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Skuggjägaren" av Camilla Grebe. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Gunilla Fredriksson - Betyg 5/5

Jag hade förmånen att få förhandsläsa Skuggjägaren. Det visade sig vara en av den bästa kriminalromanen jag läst på många år. 
Ett stort tidsspann från början av fyrtiotalet till nutid. En fruktansvärd mördare genom alla åren. Intressant att följa de kvinnliga pionjärerna inom poliskåren. Svårt att förstå att inte bli tagen på allvar i sitt yrke.
Handlingen går som en röd tråd genom åren genom alla kvinnliga poliser. Skönt att åter få träffa på Hanne, Manfred och Malin även om slutet var överraskande. En bok som jag varmt rekommenderar!

Elisabeth Stake - Betyg 4/5

Camilla Grebe bygger i sin bok Skuggjägaren upp en spänning som växer sig starkare för varje kapitel man läser. Upplösningen är svår att förutse och boken fångar mig till sista sidan. En riktig bladvändare.
Camilla Grebe väver i sin roman även in en historisk beskrivning över Sveriges samhällsutveckling under de senaste 70 åren. Inte minst tydliggörs kvinnors villkor över tid i såväl inom familjen som i yrkeslivet.
Detta bidrar till att Skuggjägaren är så mycket mer än en spännande kriminalroman.

Annelie Conca - Betyg 4/5

Camilla Grebe har en förmåga att bygga upp spänning och nyfikenhet på en historia på ett annorlunda sätt. Historierna i hennes böcker följer inte en rak tråd, utan slingrar sig fram och gör många oväntade vändningar. Ingenting är som man först tror. I nya boken Skuggjägarna testar hon ett nytt sätt att skriva som inte liknar hennes tre föregående böcker i serien. Här vänder hon på perspektiven och låter läsaren följa historien sedd från olika personers vinklar under ett längre tidsspann. Det som också är lite annorlunda är att det faktiskt inte är brottet som står i centrum i denna polisroman, utan människorna i den, de kvinnliga poliser som utreder brottet och deras relationer till varandra och människorna runt omkring. De invecklade brottsundersökningar och letande efter ledtrådar som brukar bygga upp spänningen i deckare saknas här, eller har en underordnande plats. Istället för Grebe historien och spänningen framåt genom att skapa nyfikenhet på personerna.

Jag tyckte mycket om Skuggjägaren, den var spännande och jag sträckläste boken. Dock tyckte jag mer om Husdjuret och Dvalan. Jag föredrar historier berättade på det sätt Grebe använder sig i dessa böcker.

Anna Stanley - Betyg 3/5

I Camilla Grebes roman Skuggjägaren dras jag snabbt in i en värld där männen har makten och där kvinnor får kämpa för att ta sig framåt. Berättelsen tar sin början med ett brutalt mord som sker 1944, men som inte får sin upplösning förrän i nutid.

Det är intresseväckande hur Grebe låter morden och kvinnosynen följas åt genom historien. Bokens karaktärers liv hör ihop och de kan inte undgå sitt öde, historien går i cirklar. Grebes starka tema har höga ambitioner, men jag hade önskat mer trovärdighet i berättandet, nu känner jag att många av hennes karaktärer känns stereotypiska och platta. Stora ambitioner och spänning, men jag hade önskat att språket och djupet i romanen hade följt samma klass. Berättelsen skapar bra driv och spänning framåt. Läsvärd!