9 tips på hur du får barnen att vilja läsa

– Johan Anderblads bästa tips för läslust

Hur får man barn att vilja läsa? Johan Anderblad är barnboksförfattare och före detta Bolibompa-programledare, med stenkoll på hur man skapar läsglädje. Här hittar du Johans nio bästa tips på hur du väcker läslust hos barn. Missa inte heller hans populära barnböcker om Bojan.

Foto: Ulrica Zwenger

 1. Prata om böcker
  Prata om böckerna du själv läser. Har du inga? Skaffa! Låt snacket om böcker bli ett naturligt samtalsämne runt köksbordet.
   
 2. Häng med
  Följ med ditt barn till biblioteket och bokhandeln. Men låt barnet välja bok. Det finns inga dåliga böcker för att komma igång med läsningen.
   
 3. Tipsa
  Ge förslag på böcker. En del barn gillar spännande berättelser, andra vill ha en faktabok om flygplan. Du kan aldrig veta vad som fungerar förrän du prövat. Och skillnaden kan vara liten. Själv älskade jag som liten Agaton Sax men förstod mig inte alls på Ture Sventon.
   
 4. Läs själv
  Läs egna böcker. Var den läsande förebild du själv hade (eller inte hade). Den gamla sanningen ”barn gör inte som du säger, utan som du gör” gäller även här. Alla kan vi hjälpas åt att vara förebilder.
   
 5. Läs högt
  Turas om att läsa högt tillsammans. Högläsning är ett perfekt sätt att komma igång med läsningen.
   
 6. Dubbel glädje
  Var med när ditt barn läser. Fråga och diskutera. Var nyfiken på deras läsupplevelse. Delad läsglädje är dubbel läsglädje.
   
 7. Hör
  Lyssna tillsammans på en ljudbok. Det är ett härligt sätt att uppleva en berättelse och väcka intresset.
   
 8. Stöka till med böcker
  Bär hem massor med böcker från bibliotek och bokrea. Låt böckerna ligga framme och vara en ständig påminnelse om att läsa och snacka böcker.
   
 9. Vanans makt!
  Gör det till en vana att läsa en kort stund varje dag för ditt barn. Då blir det en ritual som man kan längta till och inte ett nödvändigt ont.

Ur Tidningen Läs.