Run, Rose, Run av Dolly Parton och James Patterson

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Run, Rose, Run" av Dolly Parton och James Patterson. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Susanne Öhlund - 4/5

AnnieLee tar sig till Nashville för att få leva sin dröm och sjunga och spela country. Hon tänker country och skriver låtar hela tiden.

Vi får följa hennes tuffa och spännande resa med både med- och motgångar och kryddad med oförutsedda händelser. Ett mörkt förflutet gör sig även påmint.

En bra bok, upplevde den som lite seg i början - men ganska snart är det svårt att lägga den ifrån sig. Boken ger även en inblick i showbiz, hur enormt tuff branschen är.  I slutet av boken finns låttexterna med, vilket är ett trevligt plus.

Teija Hultman - 3/5

En bok med soundtrack

Vi får följa tre personer vars liv kommer att kretsa kring varandra och countrymusiken. De är alla låtskrivare och boken innehåller en del låttexter skrivna på engelska. Har man tillgång till en strömningstjänst behöver man inte endast föreställa sig hur sångerna låter, utan man kan lyssna på dem också, framförda av Dolly Parton.

Boken levererar spänning även för den oinvigde i countryvärlden. Man behöver inte heller ha ett intresse för countrymusik för att uppskatta boken, som drar in en i sin ömsom ödmjuka, ömsom tuffa countryvärld efter bara några kapitel. Kan tyckas handlingen är något typisk för den amerikanska drömmen - en talangfull, fattig, ung kvinna som vill lyckas som countrysångerska. Kan kanske liknas något vid en av medförfattarnas egen historia?

Tina Baggins - 4/5

Dolly Partons romandebut med James Patterson är en lättläst bok som handlar om en ung singer-songwriter som satsar allt för att bli en stjärna i countryvärlden. En rik samling av färgstarka karaktärer ... berättelsen stannar aldrig av.

"Run, Rose, Run" innehåller musik, spänning, kärlek och låttexter. Boken är väl värd att läsas.

Caroline Morell - 2/5

Begåvad, snygg och stolt kvinna med mörkt förflutet kämpar bland mansgrisar för att slå igenom som countrystjärna i Nashville. Möter studiomusiker (lika snygg och lika stolt) som presenterar henne för countryns Grand old lady (som likar Dolly Parton som senior). 

Ta-daa… resten kan du räkna ut själv.

Jag rekommenderar boken till dig som…

… inte kan räkna ut hur boken slutar

… vet vad en Dobro är, men inte vet vad jag talar om när jag talar om priset på vatten i Finistère

… önskar lättuggad countrymusik-chic-lit till hängmattan, och en dörrstopp till sommarstugan

Gillar jag något med boken? De insprängda citaten med låttexter. Med bara några få ord skissas en miljö, en stämning, en historia… bättre än all annan text i romanen. Jag slår efter sista sidan igen boken och går till källan. Cyklar hem några LP med Dolly från bibblan, jag tror hennes låttexter är ljusår bättre än romanen. Jag kan ha fel såklart, men jag är nyfiken. Boken lämnar jag i kompisens tvättstuga.

Marie Durrant - 3/5

Jag tyckte mycket om att läsa den gripande och spännande berättelsen om AnnieLee som kämpar för att lyckas som sångerska och låtskrivare i Nashville samtidigt som hennes förflutna jagar henne. Det märks tydligt att AnnieLee lever för sin musik och sitt låtskrivande genom de korta textrader som kommer ut ur hennes huvud på var och varannan sida i boken. Jag ger boken 3 av 5 i betyg. Det som drar ner betyget är att handlingen i boken inte alltid känns helt trovärdig.