Recept ur The new green protein
– Gröna linsjärpar med syrligt rotmos och masserad kålsallad
Therese Elgquist bjuder på ett av sina favoritrecept ur sin sprillans nya bok "The new green protein". Boken är en handbok för dig som vill äta växtbaserat och lära dig mer om alla livsnödvändiga näringsämnen – framför allt protein. Just nu kan du även tävla om ett signerat exemplar av boken*! Tävlingen pågår t o m 6 september 2018. Vi väljer 3 vinnare som kontaktas senast v. 37.
Gröna linsjärpar med syrligt rotmos och masserad kålsallad (4 portioner)
Ångade morötter som mixas med rapsolja – som har en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6 – och citron blir ett urgott tillbehör till örtiga järpar på gröna linser. För extra textur är det gott att servera järparna med en sallad på olika kålsorter och raw zuchini som masseras med olja.
Ingredienser
1 1/2 dl torkade gröna linser
1 dl pumpakärnor
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl färsk basilika, eller 2 msk fryst
70 g ekologisk bladspenat
3 msk kallpressad olivolja
1 dl frysta lingon, tinade
1/2 dl valnötskärnor
1/2 tsk oraffinerat havssalt eller bergsalt
1 krm nymalen svartpeppar
smakneutral kallpressad kokosolja till stekning
Syrligt rotmos
500 g morötter, slantade
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 ekologisk citron, rivet skal + 2 msk citronsaft
oraffinerat havssalt eller bergsalt
Masserad kålsallad
100 g grönkål
1 fänkål, tunt hyvlad
1 msk kallpressad olivolja
1 ekologisk citron, rivet skal + 1 msk citronsaft
1 zucchini, strimlad
oraffinerat havssalt eller bergsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här
- Koka linserna enligt anvisningar på förpackningen och låt svalna.
- Kör pumpakärnorna till ett bitigt smul i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser (utom lingon och valnötskärnor) och mixa till en slät smet. Låt stå i 10 minuter. Forma smeten till ca 16 järpar och stek i kokosolja tills de får fin färg runt om eller baka på en ugns plåt med bakplåtspapper i 20 minuter på 175 grader. Vänd efter halva tiden.
- Ånga eller koka morötterna tills de är mjuka, ca 10 minuter. Låt ånga av. Mixa slätt med olja och citron och smaka av med salt och peppar.
- Skär bort den hårda biten av stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Lägg lite av grönkålen åt sidan. Lägg fänkålen i en bunke tillsammans med det mesta av grönkålen och massera med olja, citron och salt. Blanda ner zucchinin i salladen. Massera resten av grönkålen med lite olja och salt, lägg på en ugnsplåt och rosta på 175 grader i ca 10 minuter till krispiga grönkålschips.
- Servera järparna med mos och kålsallad. Toppa med lingon, valnötter och grönkålschips.