"När vi möts igen" av Emma Straub

– Förhandsläsarna har tyckt till! Betyg: 3,6/5

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "När vi möts igen" av Emma Straub. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Maggie Pålsson 4,5/5

"Om du fick åka tillbaka i tiden till din 16-åriga jag, vad hade du gjort annorlunda?"

På sin 40-årsdag hamnar Alice Stern, huvudkaraktären i boken, på något sätt tillbaka till 1996 och hennes 16-års dag. Hon får se sin pappa Leonard ung och frisk igen och inte liggandes i sin dödsbädd, gammal och sjuk som nu. Kommer hon att få chansen att få säga allt det hon vill ha sagt till honom och fråga honom om saker som hon undrat över, innan det är för sent? 

Denna annorlunda kärlekshistoria handlar inte bara om kärleken mellan far och dotter utan även om kärleken till New York och speciellt Manhattans Upper West Side där största delen av boken utspelar sig. 

 Stundtals lättsam och humoristisk med mycket popkultur referenser och 90-tals nostalgi men samtidigt också väldigt gripande och bjuder in till eftertanke. Boken får oss att fundera över liv och död och om hur de valen vi gjort i livet format oss. Den påminner oss också om att verkligen prata med varandra om de viktiga sakerna i livet när det fortfarande finns tid.

Skratt och tårar avlöste varandra i denna lite annorlunda feel-good bok.
 

Lisa Persson 3/5

"Jag blev glad av den här boken"

Fin historia om relationen mellan far och dotter. Väcker tankar om alla de "tänk om" som livet bjuder på. 
Boken hade bra flyt, den var lätt att läsa och hade framåtdriv.
Trevligt att läsa en bok i den här genren vars viktigaste relation inte är en romantisk sådan. Fint att vänskap och relationen mellan barn och förälder får vara i fokus. 
Jag blev glad av den här boken. Perfekt läsning i höst- och vintermörkret.


Christian Björk 3/5

"Denna bok kunde ha hämtats ur verkliga livet."

En bok som handlar om Alice som är huvudperson som jobbar på Antagningskontoret. Hon är i medelåldern man får följa hennes händelser i idylliska staden New York. 
Denna bok kunde ha hämtats ur verkliga livet.
Bok med korta kapitel.


Yildiz Bahar 4/5

"En resa genom tid och rum, såväl som tankar och känslor."

Redan i första meningen “Det var som om tiden inte existerade inne på sjukhuset.” får läsaren en hint om att tid kommer att vara centralt. Du kastas direkt in i handlingen, där du möter Alice, som snart ska fylla 40 år, i sitt ganska monotona och bekväma liv. Hennes far Leonard, en berömd författare av en roman om tidsresande, Time Brothers ger oss den andra ledtråden om att tid är viktigt. Med en far som är svårt sjuk och ligger för döden och en mor som har varit frånvarande under hela hennes uppväxt reflekterar hon över sitt liv. Då hon dessutom står alldeles ensam om fadern dör får vi följa hennes tankar och känslor kring det som händer i hennes liv och med hennes pappa på ett tydligt och detaljerat sätt.
Morgonen till sin födelsedag vaknar Alice upp i sitt 16-åriga liv med alla tankar, känslor och erfarenheter utifrån sitt vuxenjag. Där får hon möta sin fortfarande unge far och återuppleva relationen med sin far, fast ur ett vuxenperspektiv. Detta får henne att ifrågasätta sina livsval och få en chans att göra som hon vill och inte som hon förväntas göra. Tidsresandet och vuxenjaget i den sextonåriga kroppen utforskar både relationen mellan far respektive mor och dotter, samtidigt som den diskuterar om man vill ändra på eller få saker ogjorda i sitt liv eller om det egentligen handlar om att tänka annorlunda i nuet. I slutändan blir det en resa för att hitta sig själv.
Författaren nämner många platser och företeelser som man som läsare förväntas känna till, vilket antingen förvirrar läsaren eller skapar en nyfikenhet för dessa platser. Det blir en nostalgitripp och får oss att tänka på vad som är viktigt för oss själva. En roman med olika lager och referenser som rekommenderas för den som tycker om alternativa världar och att utforska sitt jag.