Olika barn, olika läslust

– Johan Unenges bästa tips för att skapa läslust hos barn

Går det att skapa läslust hos icke bokfrälsta barn? Jodå, med hjälp av dinosaurier, youtubers och en dikt före fotbollsmatchen. Författaren Johan Unenge bästa tips är att röra om i barnens bokhylla och att ge rätt bok till rätt barn.

Vissa slukar LasseMajas detektivbyrå, andra Harry Potter. De ligger hela sommarlov med gardinerna fördragna och bara läser. Sida upp och sida ner och avverkar äventyr efter äventyr, bokvärld efter bokvärld. För andra infinner sig aldrig slukaråldern, bokmalen får aldrig riktigt fäste och läslusten måste få en liten knuff. 

För författaren, tillika popstjärnan Martin Svensson, var det identifikation som var nyckeln till läslust.
– Jag lyssnade mest på rockmusik. Hade någon tryckt Strindberg i händerna på mig som tonåring hade jag nog aldrig läst en bok mer i hela mitt liv Det var först när jag som 13-åring läste Lundell och därefter Hemingway och Bukowski som jag fastnade. Efter det har jag noterat att jag alltid letar efter mig själv i böckerna. Hittar jag mig själv, eller aspekter av mig själv, så kan jag inte sluta läsa.

Martin Svensson är själv aktuell med en typ av identifieringslitteratur. Romanen Sanningen om Dixie handlar om Dag som blir youtubestjärna.
– Idag är idolerna youtubers snarare än rockstjärnor och många unga drömmer om att slå igenom på nätet. Jag vill skriva berättelser som barn och unga kan relatera till.

Författaren och läsfrämjaren Johan Unenge har skrivit en rad barn- och ungdomsböcker. Han tycker att föräldrar ska lägga lika mycket tid på barnens lästräning som på deras idrottsträning.
– Om föräldrar hade samma engagemang kring sitt barns läsning som kring hockeyn skulle läslusten inte vara ett problem. Vi kan inte lita på att skolan ska göra jobbet. Det är dags för alla föräldrar att gå in och röra runt i barnens bokhyllor, säger han.

Och att hitta rätt bok till rätt barn i bokhyllan beskriver han som ett detektivarbete.
– Fråga dig vad ingången i läsningen kan vara. Lägg inte nivån för högt, inget barn lockas av Dostojevskij i början. Vad väcker läslusten och behåller den? Många barn gillar faktaböcker, och att nå till litteraturens värld via dinosaurier eller rymden är inte så dumt, säger han.

Det finns också flera projekt som pågår runt om i landet som handlar om att hitta barnen som hellre väljer bollar än böcker. Under två år har biblioteken i Uppsala väckt läslusten hos sportintresserade barn i ett projekt som är delfinansierat av Statens kulturråd. Böcker har stått uppradade i omklädningsrummen och ledarna har läst högt på vägen till bortamatchen.
– Det finns en tränare i Kalmar som läser en dikt innan varje match och en annan brukar berättar rövarhistorier från fotbollsvärlden i omklädningsrummet. Läströskeln slipas ner och alla vägar in i litteraturen är bra, säger Johan Unenge.

Idag är de flesta forskare överens om att det finns en koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen.
– Genom att ge ditt barn en god lässtart påverkar du barnets möjligheter positivt i alla möjliga sammanhang, säger Johan Unenge. 

TEXT: KARIN HEROU