Manhattan beach av Jennifer Egan

– Förhandsläsarna har tyckt till!

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Manhattan beach" av Jennifer Egan. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Helena Schyller - Betyg 4/5

Manhattan Beach är en berättelse som utspelar sig i New York under den amerikanska depressionen och andra världskriget. Huvudpersonen Anna Kerrigan har en förmåga att alltid våga. Hennes drivkraft är orubblig och för henne framåt. Eller nedåt, då hon vill ta sig ner till havets botten. När berättelsen börjar är hon elva år och följer med sin far, Eddie Kerrigan, på ett besök hos den irländske gangstern Dexter Styles, som bor vid havet. Detta möte kommer att påverka hennes beslut för all framtid. När Anna är tonåring försvinner hennes far och hon blir lämnad med sin mor och svårt handikappade syster. Har Eddie frivilligt lämnat dem, eller har han blivit mördad av den maffia han var underhuggare åt? Anna ägnar sin vakna tid åt att söka efter honom.

Dialogerna är oväntade, avgörande, träffsäkra och drivande. Miljöskildringarna är noggranna och omsorgsfullt berättade. Författaren har gjort grundlig research, främst då av örlogsvarvet i New York under andra världskriget. Kvinnorna tog plats i industrin då männen var i krigstjänst.  Konkurrensen var hård om att få plats som dykare, trots de tunga dräkterna och livshotande faror som arbetet innebar. Men bokens Anna är fast besluten att lyckas trots att hon som kvinna ständigt motarbetas.

Karaktärerna är skildrade så att jag fastnar för dem och jag skulle gärna ha läst mer om flera biroller i historien. Några personer försvinner liksom på vägen och jag hade gärna följt dem till slutet och i stället låtit några krigsfakta stryka på foten i romanen. Det blir emellanåt för tekniskt detaljerat som stannar upp det episka flödet.

Jag läser Jennifer Egans äventyr om Anna Kerrigan med stor behållning och bär med mig en känsla av att ha upplevt en spännande söndagsmatiné med doft av noir, 1930-tal och en modig hjältinna.

Henrik Norman - Betyg 4/5

Det myllrar av detaljer i skildringen av miljöerna i och kring New Yorks hamnar på 1930-talet i Jennifer Egans roman Manhattan Beach, och det även efter att 2:a världskriget brutit ut och berättelsen drivit långt ut till havs... En enorm research ligger bakom den här boken och effekten är närmast taktil: man inte bara ser handlingen framför sig, man känner den, hör, luktar - det är imponerande! Även karaktärerna i boken är mångbottnade och inkännande tecknade, där också skurkarna blir mänskliga, tänkande varelser. Ett skiftande berättarperspektiv låter dessutom effektivt huvudpersonerna turas om att driva handlingen vidare - och den blir bara mer och mer spännande! Letar jag efter invändningar skulle det vara att Egan kan  kännas lite anonym rent stilistiskt men här finns en episk bredd och en skickligt spunnen intrig, så vänta Er ett stort läsäventyr - bokstavligen. 

Birgitta Ekstrand - Betyg 4/5

Manhattan Beach är en historisk roman som börjar med en minnesvärd scen på en strand utanför New York mitt under 20-talets depression. Elvaåriga Anna är med sin pappa på ett av hans ljusskygga affärsmöten. Mötet med gangstern Dexter Styles ska bli en avgörande händelse, både för Anna och hennes pappa. Jag tyckte mycket om skildringen av Anna. Hon är en orädd ung kvinna som slår sig in i en mansdominerad bransch som dykare vid örlogsvarvet. Samtidigt är hon besatt av tanken på att få reda på vad som hänt hennes far, efter att han har försvunnit spårlöst. Även läsaren hålls länge ovetande om vad som hänt och det gör att spänningen stiger. Kanske att det ägnas lite för mycket utrymme för andras berättelser och ibland får stora skeenden lite för lite plats i romanen. Intressant är att läsa om hur kriget förändrade kvinnors livsvillkor så påtagligt. Helt plötsligt öppnandes nya arbetsmöjligheter för kvinnor, eftersom många män blev inkallade i kriget. Miljön beskrivs väldigt livfullt, nästan lite filmiskt. Författaren har ett öga för detaljer vilket ibland är oerhört fascinerande läsning, ibland drar de ner tempot. Ändå är det en mycket läsvärd roman och en realistisk skildring över en dramatisk tid i den amerikanska historien. Sällsynt nog så torde den här episka romanen tilltala läsare av båda könen lika mycket. 

Carina Stenvall - Betyg 3,5/5

Anna Kerrigan växer upp i New York på 1930-talet. Hon får följa med sin far på jobb i vått och torrt tills hon blir 12 år. Efter ett möte med gangstern Dexter Styles ändras hennes fars arbetsuppgifter och Anna får inte följa med längre. Far-dotter förhållandet förändras. Under oklara förhållanden försvinner Annas far. Anna blir då ansvarig för sin familj, hennes mamma och svårt utvecklingsstörda syster Lydia. Anna börjar jobba på skeppsvarvet och gör det väldigt bra, men hennes stora dröm är att bli dykare. 

Jag hade lite svårt att komma in i boken, men kunde ha fortsatt att läsa när boken tog slut. Egan beskriver kärleken mellan systrarna så fint. Annas far däremot har svårt att godta systern Lydia.  
Jag har ingen stor kunskap om hur vardagen fungerade under krigstiden, men Egan har gjort en imponerande research om hur arbetet till havs och arbetet på skeppsvarvet fungerade. Även hur det var att vara den första kvinnliga dykaren var det intressant att läsa om.

Jag rekommenderar boken åt läsare som är intresserade av historia med kärlek och gangsters.

Karin Sundström- Betyg 3/5

New York under andra världskriget. Gangsters som hittar nya sätt att tjäna pengar efter förbudstiden, sjömän i hamnen som lämnar allt för det okända, och kvinnornas intåg i industrin när männen försvinner ut i världen. Här kryddas dessa väl använda teman med mycket detaljerade beskrivningar av dykning, med en kvinnlig pionjär i huvudrollen. Detta är uppenbarligen författarens stora fascination och nog har det blivit lite väl mycket av den varan, även om dykningen också nödtorftigt håller ihop de andra delarna av berättelsen. Jennifer Egan gör inte läsare som  längtar efter levande miljöer och många olika personer att engagera sig i besviken. Här finns myllret av fattiga och rika, sjuka och friska, och människor med olika ursprung och religion. Även om några självklart står i centrum så utgör de andra allt annat än utfyllnad. Jag känner mig fortfarande bekant med många av karaktärerna flera dagar efter att jag lagt ifrån mig boken. Det finns också några känslosamma och spännande partier som driver historien framåt, men själva intrigbygget känns inte riktigt genomfört. Antingen är det för lätt och jag genomskådade det mesta redan när jag läste på baksidan av boken, eller så är det så avancerat att jag fortfarande inte riktigt förstår vad det var som egentligen hände. Några timmars givande läsning är det ändå.