Prova på ett recept ur Mandelmanns söta!

– Mjölk- och äggbakelser

Testa på att laga Gustav och Marie Mandelmanns mumsiga mjölk- och äggbakelser ur deras senaste bok "Mandelmanns söta".

Att göra mjölken krämig och locka fram dess inneboende sötma är hela hemligheten här.
Foto: Marie Mandelmann

Till 24 bakelser
4 dl vetemjöl
1 dl vatten
1 tsk f ärskpressad citron
1 äggula 50 g rumsvarmt smör + 200 g kallt smör till inkavling

Fyllning
3 dl strösocker
1 dl vatten
1 kanelstång
5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
7 äggulor

Garnering
2 msk florsocker

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till smördegen, utom det kalla smöret till inkavlingen, för hand eller i en matberedare. Låt vila i kylen i en burk med lock i minst 1 timme.

Skär det kalla smöret i ½ cm tjocka skivor. Ta fram och kavla ut degen till en rektangel, ca 30 × 25 cm, på mjölat bakbord. Fördela det skivade smöret på ena halvan av rektangeln, ca 2 cm innanför kanterna.

Vik sedan in kanterna mot smöret och vik över andra deghalvan som ett lock. Kavla ut degen igen med lätt hand i en riktning till en rektangel. Lyft upp smördegen försiktigt och mjöla lätt under den. Vik över en tredjedel av degen från kortsidan mot en bit över mitten och vik sedan över andra sidan så att du får en deg i tre lager.

Kavla lätt på degen igen tills den är ca ½ cm tjock och vik den ytterligare en gång på samma sätt. Kavla och vik på nytt en tredje gång och låt vila i kylen i ca 15 minuter. Kavla ut smördegen igen till en ca 3 mm tjock rektangel. Skär degen i bitar som är lagom stora för att klä hårda muffinsformar eller mazarinformar.

Tryck i degen och jämna till kanterna. Ställ formarna på en bricka i kylen. Värm ugnen till 200° (varmluft 180°).

Fyllning 
Häll socker och vatten i en kastrull och lägg i kanelstången. Koka upp och låt koka i 2 minuter. Vispa ihop mjölk och mjöl i en annan kastrull till en slät blandning. Låt koka upp på svag värme och rör om hela tiden tills det tjocknar en aning, ta då av kastrullen från spisen. Ta upp kanelstången ur sockerlagen och vispa ner lagen i mjölkblandningen. Tillsätt äggulorna och vispa till en jämn smet. Fyll de klädda formarna med smeten (men fyll inte ända upp) och grädda bakelserna mitt i ugnen i 10–15 minuter tills de har stannat i mitten – prova med en sticka att de är färdiggräddade. Låt svalna i formarna och pudra bakelserna lite på nosen med florsocker. Bruna