Över gränsen av Louise Kennedy

– Förhandsläsarna har tyckt till! Betyg: 3.9/5

För några veckor sedan utsågs fem medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Över gränsen" av Louise Kennedy. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

 

Åsa Bergwall 4/5

"Detta är ändå en roman som fängslar från början till slut i all sin nakna realism och varma sensuella beskrivning av en kärleksrelation."

“Jag har visst skrivit en roman” så inleder den irländska författaren Louise Kennedy sitt tack till de som varit till stöd och hjälp för henne i skrivandet av sin debutroman “Över gränsen”. Läsaren kan också utropa: “Jag har visst läst en roman!” Att från start förlora sig i text och handling skapar känslan av att vakna upp ur en dröm när man slår igen boken.

Läsupplevelsen är som att plocka med en rysk docka; inuti dockan göms många fler att upptäcka. Som den ryska dockan symboliserar kvinnoskap och moderskap över generationer, är en dimension i romanen en skildring av kvinnors och mödrars situation under den nordirländska krisen. Samhället var mansdominerat och kvinnor förväntades lyda sina fäder och män. Samtidigt finns de starka självständiga kvinnorna som går sina egna vägar och håller familjerna samman. En annan dimension är beskrivningen av konflikten mellan katoliker och protestanter med allt det våld och de grymheter som begicks från båda sidor. Louise Kennedy tar oss också med på en tidsresa till 1960-talet med sin miljöbeskrivning. Färger, dofter, hus, inredning, kläder, mat, allt andas 60-tal. Naturen skildras som bara den som älskar den “Gröna ön” kan. En särskild växt, ärttörnet, spelar där en roll med sin symbolik.

Den största dockan som håller romanens alla delar samman är kärleksrelationen mellan en ung katolsk fostrad kvinna, Cushla Lavery och den äldre gifte mannen Michael Agnew som är protestant och advokat. Platsen är en förort till Belfast där Cushlas storebror Eamonn driver en pub. Cushla är lärare i en katolsk skola och hjälper på sin fritid till på puben. Sedan pappan dog har Cushla ägnat sig åt att sköta hushållet och ta hand om sin mamma Gina som är alkoholist. Cushla hunsas av Eamonn som behandlar henne som ett barn, och stammisarna på puben förnedrar henne som kvinna. Cushla är en engagerad lärare med förmåga att se och försvara de utsatta och mobbade barnen men uppskattas inte av skolans ledning utan misstänkliggörs och kontrolleras av rektorn Bradley och kyrkoherden Slattery. En kväll kommer Michael in på puben då Cushla jobbar. När hon trakasseras av männen på puben ser han det och försvarar henne. Cushla blir sedd och behandlad som den vuxna kvinna hon är, och kvällen blir inledningen till en kärleksrelation mellan henne och Michael.

Louise Kennedy skriver som hon pratar. Texten flyter fram i en ström som ibland gör det svårt att skilja på dialog och berättande. Det gjorde det svårt att komma in i handlingen och läsaren måste vara på tårna och skärpt för att inte tappa sammanhanget. Detta är ändå en roman som fängslar från början till slut i all sin nakna realism och varma sensuella beskrivning av en kärleksrelation.

Jag ger den betyget 4!

Marika Fransson 3/5

"En bok som med sin nutidshistoria berör."

En bok som med sin nutidshistoria berör. En bok som bygger på verkliga händelser som skildras i romanform. Tänk dig att leva under ständig rädsla för vad som ska hända med dig eller din familj. Ska jag kunna ta mig till skolan, affären, nöjen utan att bli stoppad och visiterad av polis, ifrågasatt och misshandlad av någon från grannskapet, ifrågasatt av kollegor eller dina kompisar för att du är på "fel plats vid fel tillfälle" eller umgås med "fel" personer?

Ylva Sörhede 4,5/5

"Men boken är så mycket mer än en kärlekshistoria och Cushla är en person som är lätt att tycka om. Jag ser fram emot filmen. För boken måste bli film, både miljöerna och persongalleriet är som gjorda för att filmatiseras"

Stämningen i boken präglas i allra högsta grad av att historien utspelar sig under The Troubles, något som ger bakgrundstonen av en gråmulen dag. Detta Nordirland i mitten av 70-talet där konflikterna mellan olika grupper är ständigt närvarande och där det spelar roll om du är katolik, protestant, nationalist eller republikan. Annat som spelar roll är om vem du umgås med. Speciellt om du är en 24-årig, katolsk kvinna. Om du dessutom är singel, bor hemma hos mamma och jobbar extra i den bar som din bror driver har du hela tiden ögonen på dig. Det är så vi lär känna Cushla, bokens huvudperson. Hon är den som ger boken dess värme och som drabbas av en förälskelse som struntar fullständigt i klass, tro, politisk övertygelse och i civilstånd. Men boken är så mycket mer än en kärlekshistoria och Cushla är en person som är lätt att tycka om. Jag ser fram emot filmen. För boken måste bli film, både miljöerna och persongalleriet är som gjorda för att filmatiseras. 

Magnus Svensson 4/5

"Jag gillar ändå huvudpersonen Cushla som hjälper människor och ändå försöker ordna upp saker. Språket i boken är bra och den är hyfsat lättläst ändå"

Året är 1975 och småskolefröken Cushla bor med sin alkoholiserade mamma i Nordirland.

Det är religiösa motsättningar och terrorn gör sig ständigt påmind. En dag när hon jobbar på sin familjens pub träffar hon advokaten Michael. Det inleder en relation i hemlighet. Historien är rätt grym. Jag gillar ändå huvudpersonen Cushla som hjälper människor och ändå försöker ordna upp saker. Språket i boken är bra och den är hyfsat lättläst ändå.

Så till betyget som blir 4 av 5 möjliga.

Mohima Mumin 4/5

"Rekommenderar varmt att läsa boken för att få en bild av konflikten i Nordirland och katolikers utsatthet"

Boken inleds med en framåtblick, det är 2015 och bokens huvudperson Cushla Lavery är på en guidad tur i ett museum när en man kommer fram till henne och frågar om hon känner igen honom.

Vi går tillbaka i tiden. Året är 1975 på Nordirland där det pågår en konflikt mellan protestanter och katoliker vilket gör de till varandras dödsfiender. Katoliker utsätts för ständiga kontroller och nyhetsrubrikerna handlar nästintill om bilbomber och att vara vaksam för terroristattacker. Vi får följa 24-åriga Cushla Lavery som är katolik och lärare. Cushla bor med sin alkoholiserande mamma som hon tidvis vill fly ifrån. När Cushla inte jobbar som lärare på St Dallan i årskurs 1 hjälper hon sin bror Eamonn i familjepuben som verkar vara ett av de få ställen där såväl katoliker som protestanter möts. En kväll möter Cushla advokaten Michael Agnew på puben. Michael är katolik, gift och nästan dubbelt så gammal som Cushla men berör henne och de börjar småprata med varandra. Cushla kan inte sluta tänka på Michael och får sen veta av hennes mamma att hennes pappa som numera är död kände Michael och att det är en bättre protestant. Cushla tar extra skift på puben i hopp om att träffa Micahel. En kväll på teatern stöter Cushla på Michael som berättar att han och ett par katolska kompisar ses varannan vecka för att lära sig iriska och Cushla får frågan om hon kan tänka sig att vara med och lära dem. Cushla tackar ja och kvällarna blir startskottet till en affär mellan henne och Michael. Parallellt med hennes affär får vi följa Cushlas liv som lärare i skolan, glimar av hennes relation med kollegan Gerry som hon umgås med privat och en specifik elev Davy McGeown som Cushla månar extra om tillsammans med hans bror Tommy. Davy bor i ett område där katoliker är oönskade. Ut med katoliksvinen är till exempel klottrat på gårdsmuren utanför Davys hus. Davys pappa blir misshandlad och Davys bror Tommy tvingas sluta skolan och börja jobba, två händelser som får stora konsekvenser och leder till att Davys historia flätas ihop med Michael Agnews på ett kanske inte alltför oväntat sätt men jag blev ändå överraskad.

Cushlas och Michaels affär skiljer sig inte mycket från andra affärer, Michael blir svartsjuk på Cushlas relation med Gerry, han ringer hem till henne men lägger på så fort Cushlas mamma svarar, de ses sena kvällar och spenderar natten i en lägenhet som Cushla så småningom får nyckeln till. Cushla inser att Michael haft andra innan han inledde affären med henne och blir smått svartsjuk. De reser till Dublin där Michael visar runt henne. De åker iväg i separata bilar efter deras träffar och lever sina liv på varsitt håll men också ett liv tillsammans.

Boken var förvånansvärt nog lättläst och en bladvändare trots att författaren beskriver vardagslunket med detaljerade beskrivningar om triviala saker i ens vardag som lätt hade kunnat få läsaren att bli uttråkad. Boken tar också en oväntad vändning mitt i vardagslunket som jag inte hade räknat med. Boken får fyra av fem eftersom jag hade lite större förväntningar på boken, att den skulle vara något extra eller lite mer storslagen vilket den inte var. Rekommenderar varmt att läsa boken för att få en bild av konflikten i Nordirland och katolikers utsatthet såsom godtyckliga poliskontroller enbart för att en var katolik och misstänktes bära på en bilbomb och mediarapporteringen om katoliker.