Krokas av Elin Olofsson

– Förhandsläsarna har tyckt till!

I början av året utsågs fyra medlemmar i Akademibokhandelns Vänner till förhandsläsare av boken "Krokas" av Elin Olofsson. Förhandsläsarna har sedan dess läst boken, skrivit recensioner och delat ut ett betyg på en skala mellan 1 och 5.

Felicia Säfsten - Betyg 4 av 5

Boken ”Krokas” handlar om en kvinna från Tyskland, Uli, som efter en hastigt avslutad anställning i Malmö beger sig uppåt i Sverige för att söka efter en kvinna som skrivit brev till någon som stod Uli nära innan kriget kom och skiljde dem åt. Kvinnan som skrivit breven heter Elsa Pettersson och bor i jämtländska Krokom. Elsas liv framstår som ordnat, men om än något händelselöst på ytan – men när Uli kommer till Krokom förändras allt och väl dolda och högst överraskande hemligheter ser dagens ljus. De inledande sidorna präglas av hemligheter och historier som ligger och simmar precis utom räckhåll för läsaren, men allt eftersom historien vecklar ut sig i takt med att man läser klarnar dessa upp allt mer. Man får som läsare lära känna både Elsa och Uli genom deras hemligheter, det som förbli outtalat.

Historien ger ett perspektiv på hur livet säkerligen kunde te sig i en mindre stad i Sverige efter andra världskrigets slut, fasan över vad som skett i Tyskland som något som gnager i bakgrunden samsas med en anda av att äntligen vara på väg framåt igen. Det är också där och då som de olika kärleksöden orsakade av kriget kan börja få sig en lösning, någon söker en älskad som försvunnit i strid andra söker bara beskrivningar och fragment av den deras älskade blev eller var under kriget. Vilket är precis vad Uli hoppas finna i Krokom, hos Elsa.

Elin Olofssons språk är klart och tydligt men samtidigt vackert, målande och levande. Det är ett språk som för berättelsen framåt och fångar in läsaren. Ett exempel är den liknelse Elsa gör i boken mellan en människa och en sjö; ”Inte hade hon klart för sig hur man krokas heller. Det var så hon tänkte på det i efterhand. Hon visste inte då att varje människa var en sjö, både det kalla, klara vattnet om våren och de kvalmiga, dyiga om hösten, och att tiden själv fiskade i den sjön. Tiden satt i ekan och stirrade på flötet men under ytan fanns krokarna med hullingar åt alla håll.”

Olofsson har skapat en vacker historia om hur två kvinnor möts och förenas genom samma man men av vitt skilda skäl. Hon synliggör att en och samma människa kan betyda så olika saker för två personer, berättelsen skapar en medvetenhet inför det faktum att vi alla är viktiga på olika sätt för någon. Under berättelsens gång förändras stämningen och det som i början ter sig hoppfullt förändras och nya orosmoln samlas på himlen. Men genom det fördjupas läsarens förståelse för och bekantskap med karaktärerna, som även de i mötet med varandra får syn på nya saker i sig själva samtidigt som historien även illustrerar kulturella skillnader mellan det svenska och det tyska.

”Krokas” är en kärlekshistoria, både mellan vänner och älskande. Genom sitt behagliga språk målar Olofsson bilder av hopp, förtvivlan, uppfinningsrikedom och beslutsamhet – men även vänskap och värme. Boken lämnar en med en känsla av en kärlekshistorias slut och en annans början. Det är en härlig läsupplevelse, där man som läsare tas med på ett äventyr i kärlekens tecken i efterkrigstidens Sverige.

Caroline Nilsson - Betyg 3,5 av 5

Elin Olofssons ”Krokas” är en historisk roman som utspelar sig i det lilla samhället Krokom i norra Sverige under efterkrigstiden. Romanen tar utgångspunkt i september 1949 när den tyska kvinnan Uli anländer till Krokoms tågstation med en bunt brev skrivna av någon Elsa Pettersson som ska finnas i den lilla byn. När de två kvinnorna möts förändras deras liv för alltid.

”Krokas” är boken där du som läsare får lov att komma såväl karaktärer som miljöer nära, där författaren skickligt lotsar dig genom berättelsen på ett pedagogiskt, historiskt och spännande sätt. Romanens huvudpersoner beskrivs med stor skicklighet, där man som läsare kommer dem mer nära inpå livet för varje sida. Något som jag uppskattade med boken var dess genuina skildringar av efterkrigstiden i Sverige både vad gäller det yttre såsom miljö, omgivning och kultur men även när det kommer till de mer sociala aspekterna och yttringarna. Det är fascinerande att läsa om en svunnen tid och samtidigt upptäcka likheter mellan då och nu – och inse hur människan då bar på samma problem och frågor som idag. 

Boken behandlar tidlösa teman såsom kärlek, ensamhet, längtan, sorg, hemligheter och skam. Nämnda teman vävs in i den spännande berättelsen och kryddas med en stark vänskap och inte minst hopp om förändring och framtid. Krokas är romanen som visar att vänskap och historia kan både kan bygga broar mellan människor och förändra deras liv.

Jan Klang - Betyg 3 av 5

Lättläst och bitvis ganska intressant bok. Tidsandan i boken, efterkrigstiden, är numera väldigt vanlig på bokfronten och denna flyter med.Men jag vet ärligt talat inte. Jag hade förväntat mig betydligt mer av boken. Helt okej som sagt, men jag har utan tvekan glömt det mesta av innehållet inom en vecka.

Mitt slutbetyg blir, en svag 3:a!

Ella Strandberg - Betyg 2,5 av 5

Boken inleder bra. Man kommer fort in i historien samtidigt som man får en bra känsla för karaktärerna och dess omgivning samtidigt som handlingen är spännande och väcker många frågor. Det finns en bra balans mellan att föra historien framåt samtidigt som bakgrunden till karaktärerna och händelserna förklaras. Denna fina balans behåller författaren genom hela berättelsen utan att förstöra den spänning som existerar. Samma fina balans finns i beskrivningen mellan det som sker karaktärerna och hur de känslomässigt upplever och hanterar det som sker dem. Detta gör det lätt att hänga med och till stor del även förstå karaktärerna även om man precis som alltid inte förstår allt på en gång. Eftersom berättelsen också i stora delar beskrivs ur de två huvudrollernas perspektiv så får man en nyanserad bild av vad som sker samtidigt som det tvingar dig som läsare att själv ta ställning till karaktärernas ageranden. Detta sätt att engagera läsaren uppskattas. 

Beskrivningen av karaktärernas omgivning avtar och flagnar från mitten av boken och fokus skiftas istället något mer till händelser och karaktärernas tankar och känslor. Balansen blir tyvärr inte lika bra och detta leder till att boken nästan känns lite tråkig efter ett tag. Detta troligen eftersom karaktärerna känner och tänker ganska lika trots att olika händelser inträffar. Vilket leder till att mycket av motgångarna och framgångarna i boken i vissa fall bara känns som upprepningar vilket definitivt försämrar läsupplevelsen. Detta ger även boken en känsla av seghet då historiens utveckling står lite och stampar på ett och samma ställe. 

Mot slutet då frågorna besvaras och problemen börjar lösas så återfår boken sin fart då nya problem uppstår och nya omgivningar beskrivs. Boken blir återigen väldigt spännande och intressant då de flesta frågorna förklaras samtidigt som några trådar lämnar olösta till i allra sista stund. Detta medför en väldigt livlig känsla och det blir svårt att lägga ner boken. På så sätt lyckas boken väldigt bra med att väcka empati för karaktärerna genom historiens gång. För mot slutet så bryr man sig verkligen om karaktärerna och hoppas att allt ska lösa sig för dem. Detta tror jag till stor del beror på att så mycket av deras tankar och känslor har beskrivits under historien. Så man får ändå lite morot för att man tar sig igenom bokens något sega mitten del. 

I stort så tycker jag att boken är ganska bra, inte en favorit men läsvärd. Det är roligt med en historia som utspelar sig i en liten by som man känner till även om beskrivningen av omgivningen är så pass generell så att det skulle kunna var vilken mindre by som helst i Sverige. Jag tycker författaren gör ett bra jobb med att ge en nyanserad bild av tiden och de händelser som påverkar karaktärerna. Det är inte en krigsbok på några sätt trots att boken utspelar sig under och efter krigstid. Istället är tidskänslan i boken precis som beskrivningen av omgivningen ganska generell trots att många händelser och karaktärer är tydligt påverkar av kriget. På många sätt så är karaktärernas känslomässiga reagerande ganska generella då de kan enkelt kan kopplas till alls upplevelse av en älskad bortgång eller andra ”normala” motgångar i livet och då skulle jag inte beskriva krig som en ”normal” motgång. Det är också detta som gör att man som läsare så lätt kan empatisera med karaktärerna. Språket är lätt och de leder också till att tidskänslan blir ganska generell då boken utspelar sig efter andravärldskriget men språket är väldigt modernt och alldagligt. Det positiva med detta är att du inte behöver vara så läs van eller ordkunnig för att kunna förstå och hänga med i handlingen.

Sammanfattnings vis så skulle jag ge boken en två och en halva till en trea då handlingen i stora delar är underhållande och karaktärerna levande. Bokens seghet och känsla av återupprepande i mitten drar dock ner på betyget då det också tar bort från spänningen. Men allt som allt så skulle jag rekommendera boken även om detta troligtvis inte kommer att vara en bok jag återvänder till.