Josefine Sundström tipsar om barnböcker

– Boktips för barn i olika åldrar

Äntligen kom det en positiv vändning i PISA-undersökningen. År 2012 dök resultatet på svenska ungdomars läsförståelse. Och sedan dess har många jobbat för att sprida läsglädje och förståelse för vikten av läsning. Det var så roligt att nu få se ett trendbrott! Att läsa böcker är en av mina favoritsysslor och jag vill hemskt gärna dela med mig av några personliga favoriter.

Här är några av mina boktips för olika åldrar. Det är viktigt att börja läsa tidigt för barn. För de allra minsta rekommenderar jag Alfons och allt som låter, baserad på Gunilla Bergströms klassiska böcker om Alfons. De håller i alla tider och passar perfekt för de allra yngsta bokläsarna. För barn från 4 år ungefär vill jag lyfta Mitt lyckliga liv i serien om flickan Dunne, av Rose Lagercrantz och fint illustrerad av Eva Eriksson. Det är en charmig bok som passar perfekt för lågstadiebarn. För mellanstadieläsaren rekommenderar jag de första två delarna i trilogin om Hallahem, Staden under berget och Sveket vid sjön, av Susanne Trydal och Daniel Åhlin. De är välskrivna och spännande historier om troll och bortbytingar. Extra kul att böckerna har klassiskt bokbok-utseende. En annan serie för bokslukaråldern är PAX, av Åsa Larsson och Ingela Korsell, illustrerade av Henrik Jonsson. Serien fångar snabbt barnen och är både skrämmande och rolig. Den senaste delen heter Pestan. Jag vill givetvis att så många som möjligt läser min högläsningsbok Sagasagor som är illustrerad av Emma Göthner. Det är vardagsdramatik i både bild och text för hela familjen. Sagasagor passar barn mellan tre och sju år. Sen vill jag också tipsa om en faktabok. Farzad Farzaneh har skrivit Livet – en handbok. Det är en kul och tänkvärd bok om allt möjligt som barn behöver veta. En modern gröngölingsbok. Hoppas att ni hittar några nya läsupplevelser i jul.

Med vänliga hälsningar/ Josefine Sundström