Jens Lapidus tipsar om 5 dystopier

Jens Lapidus bok "Paradis city" är en nervkittlande dystopi – där motsättningarna i Sverige har exploderat. Här tipsar Jens om fem av sina favoritdystopier genom tiderna. Böcker som väcker tankar, har format historien och på många sätt fortfarande är högaktuella.

1984 - George Orwell (1949)

Jens om 1984: ”Orwells klassiker om övervakningssamhället.”

Om den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen. Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror. Läs mer om boken här.
 

Du sköna nya värld - Aldous Huxley (1932)

Jens om Du sköna nya värld: ”Skrämmande läsning om barn som redan i fosterstadiet anpassas efter sin plats i samhällshierarkin.”

I framtiden har gentekniken utvecklat människan intill perfektion. I den nya världen finns inga gamla, sjuka eller olyckliga människor. Livet är sorglöst och okomplicerat. Människan har befriats från alla känslomässiga bindningar och kan ohämmat ägna sig åt konsumtion och tillfälliga sexuella kontakter. Tillvaron är inriktad på omedelbar lyckomaximering. Läs mer om boken här.
 

Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood (1985)

Jens om Tjänarinnans berättelse: ”Om ett USA där fertila kvinnor utnyttjas för att befruktas av härskarklassens män.”

Margaret Atwoods bok som blivit succéserien The Handmaid’s tale på HBO. I Atwoods klassiska dystopi från 1985 ges en bild av ett framtida USA, som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras kvinnor i fruktsam ålder och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. Läs mer om boken här.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - Johannes Anyuru (2018)

Jens om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar: ”En skrämmande bild av ett Europa där terror och ultranationalism styr våra samhällen.”

En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Läs mer om boken här.
 

Kallocain - Karin Boye (1940)

Jens om Kallocain: ”Karin Boyes mästerliga roman om ett samhälle där individen tillhör staten.”

Kemisten Leo Kall har uppfunnit drogen som ska garantera att även de mest obekväma ställs i Statens tjänst. Kallocain får människor att avslöja sina innersta tankar. Redan vid första testerna på frivilliga chockas Kall över vad som döljer sig under ytan även hos absolut lojala medsoldater. Läs mer om boken här.