Intervju Ulrika Davidsson
– Exklusivt för dig!
Ullrika Davidsson är kostrådgivare, receptkreatör och författare till över 30 bästsäljande kokböcker med över en miljon sålda exemplar. Nu är hon aktuell med sin nya bok "21 Day Challenge: Go Green" och vi har träffat henne för fem snabba frågor. Låt dig inspireras smarta tips och insiktsfulla reflektioner.
1. Vad är det viktigaste som du vill att läsaren ska ta med från din bok?
Jag vill inspirera att laga mer vegetarisk mat och att använda mer grönsaker som tillbehör istället för att äta så mycket pasta som tillbehör som vi gör i Sverige i dag. Jag vill också visa att vegetarisk mat är både smakrikt, färgstarkt och ger mycket matglädje och dessutom inte så krångligt som många tror. Alla rätterna tar ca: 20 minuter att laga och efter dessa 21 dagar har du en kunskap om hur du kan laga nya maträtter med såväl aubergine, squash, fänkål, brysselkål, blomkål, broccoli och rotfrukter. Det är en lagom tid, 21 dagar att prova en vegetarisk kostplan för att se vad det ger för resultat på din hälsa och därefter välja om man vill fortsätta som vegetarian eller kanske flexitarian. Recepten i boken är vegetariska lågkolhydratrecept och alla är kaloriberäknade och jag har också lagt in dagar med 16:8 och 5:2 för att få ett snabbare viktminskningsresultat för de som önskar det och även lära sig mer om fasta.
2. Vill du berätta mer om din skrivprocess och uppkomsten till boken?
Jag äter själv mycket vegetarisk mat men är inte vegetarian och gör alltid olika sallader, varma grönsaker, gratänger mm som tillbehör istället för att äta potatis, ris och pasta till alla måltider. Vi bör äta minst 500 g grönsaker och frukt varje dag för att få i oss tillräckligt med vitaminer, fibrer och antioxidanter så här vill jag öppna ögonen hos läsaren att få in en vana att alltid servera grönt till måltider. Jag har också lagt in en vecka med juicing och varma soppor och här vill jag inspirera att göra en extra vitaminkick och lära sig att laga smakrika soppor, goda juicer och mättande smoothies. Jag har också märkt att mina följare och läsare uppskattar att det finns färdiga kostscheman i boken så det är enkelt att följa! Dessutom praktiska inköpslistor för varje vecka och då blir det också enklare att utföra dessa 21 dagar.
3. Vad är ditt bästa tips till den som vill göra 2023 till ett hälsosammare år?
Det gäller att prioritera sig själv och med det menar jag att skapa tid att dels laga mat från grunden med hälsosamma och naturliga råvaror. En annan sak är att bli fri från sug och behovet att ständigt stoppa något i munnen. I dag både äter vi och dricker för mycket och får i oss för mycket kalorier men också processat och sockrade livsmedel. Det räcker med att äta 2-3 ggr per dag och då ge sin kropp mat och energi som gynnar kroppen. Sen är det viktigt att få frisk luft och komma ut på promenader. Motion, rörelse och styrka bidrar också till en bättre hälsa. Sist men inte minst och som man inte pratar så mycket om är att få en bra återhämtning. Stress är också en bidragande orsak till ohälsa och här måste vi lära oss att dra ner på tempot och framförallt ska bra sömnvanor.
4. Vilka utmaningar tror du att folk ofta stöter på när de försöker att uppnå en hälsosammare livsstil? Har du några tips på hur man bäst hanterar nämnda utmaningar?
Jag upplever att människor inte har tid. Det är nog den största utmaningen och här måste man tänka annorlunda och skapa tid för det som är viktigt och lära sig att planera och säga nej i bland för att få tid till sig själv. En annan utmaning är att hälsosam mat kostar mer än snabbmat och halvfabrikat och här måste man också tänka annorlunda och för att välja mer grönsaker, naturligt protein och bra råvaror behöver man få in en vana att laga flera portioner samtidigt och frysa in matlådor eller ta med matlåda till jobbet dagen efter. Då har man koll på vad man stoppar i sig men tjänar också pengar för man väljer bort att köpa snabbmat och äta ute hela tiden. Mycket handlar om inställning och istället för att sitta och kolla Netflix och sitta vid datorn på kvällarna så kan man skapa en vana att ta en kvällspromenad kanske?
5. Vilka vanliga missuppfattningar och myter om kost och hälsa ser du idag?
Den största myten är att vi ska äta så ofta som vi gör i dag! Kroppen är inte skapt att äta 3 måltider om dagen och flera mellanmål. Låt kroppen vila från matsmältning och använde mer av den lagrade energin som finns lagrad i kroppen (fett). I dag är 52% av Sveriges befolkning överviktiga och det är tydligt att vi gör något fel. Denna siffra går tyvärr upp och fetma och övervikt finns i alla åldrar. Många tror att man måste träna mycket, länge och ofta för att vara hälsosam och hålla sin vikt. Det viktigaste är vad du stoppar i dig och därför skulle jag lägga större vikt på detta än träning. Med det sagt menar jag inte att motion och träning är dåligt på något sätt men har man en begränsad tid så rekommenderar jag att man först får till hälsosamma matvanor och finns det tid över så kan man också röra på sig.