"Det är så viktigt att hitta rätt bok"

– Maria Frensborgs om att väcka barns läslust

Läs högt för barnen tills du blir utkickad. Och visst är det okej att äta middag med varsin bok framför sig. Barnboksförfattaren Maria Frensborg tillåter alla medel för att väcka läslust.

Vindlande trappor, rad efter rad av bokhyllor och en takhöjd som för tankarna till trollkarls­skolan Hogwarts. I en djup fönsternisch på nionde våningen tillbringar författaren Maria Frensborg sina arbetsdagar. Biblioteket Carolina Rediviva har blivit som ett andra hem.

Utanför fönstret ligger Uppsala som ett vykort framför henne. Hon ser Åsgränd där Pelle Svanslös bor, Slottsparken där Fritz och Frida brukar leka med sina ungar och Fyrisån där Trisse fiskar. Hittills har det blivit tre böcker om Pelle Svanslös, fritt efter Gösta Knutssons populära karaktärer.
– Det är härligt att vara i Pelle Svanslös­land när jag skri­ver om honom, säger hon. Maria Frensborg befinner sig alltid i böckernas värld på ett eller annat sätt. På dagarna skriver hon, hittills har det blivit ett 20­tal böcker, och på kvällarna läser hon. När hon var barn knäckte hon läskoden tidigt.

– Mina föräldrar lekte mycket med språket. Mamma sjöng alfabetssånger och pappa berättade sagor för mig. När jag väl började läsa böcker kunde jag verkligen fastna länge. Det var det bland det bästa jag visste. Och känslan höll i sig.

Idag är Maria Frensborg stammis på biblioteket och bär ofta bokpåsar så tunga att hon får ont i axlarna. På nat­tygsbordet hemma ligger ständigt en trave böcker.
– Jag älskar att läsa. Jag läser i sängen innan jag somnar, eller högt för barnen. Vår tonåring sparkade fak­tiskt ut oss först för något år sedan, då ville han inte att vi skulle läsa högt ihop längre. Men nu kan vi istället läsa samma bok och prata om den, det är fantastiskt, som att ha en bokcirkel med sitt barn. 

Som förälder har hon läst allt möjligt.
– Ett år läste vi bara älv­böcker och båda mina barn  levde med vingar på ryggen. Jag minns också när vi läste Sofies värld och hade oerhört spännande filosofiska diskussio­ner efteråt. Barn behöver spegla sig i olika typer av böcker. 

Som barnboksförfattare månar Maria Frensborg om tempot och värnar om läslusten.
– I en vuxenbok kan man fastna i miljöbeskrivningar eller en känsla. I barnböcker tycker jag att det ska vara roligt, och jag jobbar gärna med humor för att driva historien framåt. 

Tiotusenkronorsfrågan: Hur hittar man rätt bok till rätt barn?
– Det är superviktigt att lägga tid på att hitta rätt bok till rätt barn, en bok kan vara tung och tråkig eller alldeles mitt i prick. Ta hjälp av bibliotekarier eller personalen i butiken, få boktips av andra föräldrar och ta med barnet till bokaffären eller biblioteket och låt hen klämma, känna och välja själv.

Hur väcker man läslust?
– Läs själv! Jag brukar lägga mig på soffan med en bok för att vara en läsande förebild. Läs också högt, tills ditt barn gör som mitt, och sparkar ut dig. Det är inte bara roligt och vik­tigt, det är också ett sätt att få en fantastisk stund tillsammans med sitt barn. Ibland har vi läsmiddagar, det är skönt om man inte orkar prata. Då sitter vi djupt försjunkna i varsin värld medan vi äter.